Gemeente Rotterdam

18 december 2009

Gratis OV verlaagt drempel voor senioren

Openbaar Vervoer in Rotterdam ook in 2010 gratis voor 65-plussers

Rotterdammers van 65 jaar en ouder kunnen ook in 2010 gratis met het openbaar vervoer in de stad reizen. Dit maakte wethouder Hans Vervat (Verkeer en Vervoer) vandaag bekend tijdens een bezoek aan Rotterdamse ouderen van verzorgingshuis Humanitas Bergweg in Rotterdam. Doel van het gratis openbaar vervoer voor ouderen is om hen meer gebruik te laten maken van het openbaar vervoer en het gebruik van de OV-chipkaart te bevorderen. Daarnaast wil de gemeente 65-plussers meer deel laten nemen aan maatschappelijke activiteiten, om te voorkomen dat ouderen in een sociaal isolement terecht komen.

Alle Rotterdammers van 65 jaar en ouder kunnen op werkdagen vanaf 9.00 uur gratis reizen op alle trams, metro's en bussen van de RET (uitgezonderd BOBbus, Nachtnet en de Fast Ferry). Nieuw is dat 65-plussers volgend jaar ook met de Randstadrail gratis kunnen reizen tot halte Berkel Westpolder. In het weekend en op feestdagen mogen de 65-plussers ook vóór 9.00 uur gratis reizen. Wethouder Hans Vervat (Verkeer en Vervoer) is blij met het besluit: "Iedereen moet mee kunnen doen in deze stad. Senioren dus ook. Gratis openbaar vervoer verlaagt de drempel voor veel mensen om er op uit te trekken. Bijvoorbeeld om even snel naar familie, vrienden of een vereniging te gaan zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over de kosten. Door oudere Rotterdammers gratis te laten reizen met het openbaar vervoer blijven zij letterlijk en figuurlijk aangesloten."

Senioren mobieler

In Rotterdam wonen ruim 84.000 mensen van 65 jaar en ouder. Een eerder initiatief met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers in Rotterdam bleek een groot succes, meer ouderen maakten gebruik van het openbaar vervoer. Eerder onderzoek wees uit dat ouderen vaker naar de bioscoop of naar een restaurant gingen. Tegelijkertijd reisden ze minder met de auto. Veel ouderen geven aan door het gratis aanbod van openbaar vervoer veel mobieler te zijn.

Alle 65-plussers ontvangen binnenkort een brief van wethouder Vervat waarin precies beschreven staat wat zij moeten doen om in 2010 gratis te kunnen reizen. Op vertoon van deze brief kan bij de RET een gratis openbaar vervoerabonnement op een persoonlijke OV-chipkaart gezet worden. Ouderen die al eerder aan de proef hebben deelgenomen en dezelfde chipkaart gebruiken hoeven geen actie te ondernemen. Het abonnement wordt automatisch weer geactiveerd. Mensen die nog geen persoonlijke OV-chipkaart hebben, kunnen een persoonlijke OV-chipkaart met gratis openbaar vervoer abonnement aanvragen.