Arcadis NV

Amersfoort, 18 december 2009
Natuurlijk steenmeel als vervanging voor kunstmest

ARCADIS werkt aan de introductie van steenmeel in de Nederlandse landbouw. Steenmeel is het best te vergelijken met het vruchtbare slib dat vroeger na overstromingen achter bleef op het land en de as uitgestoten door vulkanen (in gebieden met vulkanisch gesteente is de grond zeer vruchtbaar). Sediment is verweerd gesteente; steenmeel is gemalen onverweerd gesteente. Onverweerd betekent dat na aanbrengen van steenmeel in de bodem alsnog versnelde verwering optreedt, waarbij minerale voedingsstoffen voor het gewas vrijkomen.

De voordelen: Reguleren van zuurgraad in de bodem zonder de gebruikelijke uitstoot van CO2. (NB: bij de toepassing van 1 ton kalk komt 440 kg CO2 vrij.). Orde grootte 50 tot 100 x lagere energiebehoefte bij de productie in vergelijking tot kunstmest. Vastlegging van CO2 in de bodem. Aanvullen van een natuurlijke variatie van essentiële (voor plantengroei noodzakelijke) bulk- en sporenelementen. Het is een natuurlijk product dat echter minder snel en effectief werkt dan kunstmest. Daar staat tegenover dat het veel langer meegaat en in tegenstelling tot kunstmest niet uitspoelt.

Het gebruik maken van natuurlijke principes en processen is de kracht van deze ontwikkeling, die ook in onder meer Brazilië en Noorwegen wordt toegepast. Inmiddels is in de provincie Utrecht een eerste pilotproject gestart. Op een perceel van 1,3 hectare grasland zijn zes proefvlakken bemest met het steenmeel van stenen uit Noorwegen en Duitsland. De eigenaar van het land schakelde over van gewone op biologische veehouderij. Dat betekende ook het einde aan het gebruik van kunstmest. Steenmeel is dan de aangewezen manier om landbouwzouten te vervangen. We verwachten de eerste resultaten van het experiment medio 2010.

Wilt u meer weten over het pilotproject? Klik dan hier voor een korte film over dit project.