Revolutionair programma bij 4e editie Iraans Filmfestival


18-19-20 December, De Fabriek, Zaandam

ZAANDAM, 20091124 -- Dit jaar zal het Iraans Filmfestival deels in het teken staan van 30 jaar revolutie in Iran. Tijdens de 4e editie van het festival, dat zal plaatsvinden op 18, 19 en 20 December in De Fabriek in Zaandam, zal er teruggeblikt worden op de gebeurtenissen rond de Islamitische Revolutie van 1979, maar wordt er ook veel aandacht besteed aan de huidige situatie in Iran. Door middel van documentaires, korte films en gesprekken met gasten uit binnen- en buitenland wordt er een beeld geschetst van hoe het Iran is vergaan in de drie decennia na de oprichting van de Islamitische Republiek.

Zo herbeleeft het publiek de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979 met de documentaire `444-day Face-off' Mohammad Shirvani, 2008) en gaat het in `Letters to the President' (Petr Lom, 2009) mee met president Ahmadinejad op zijn rondes door het land. In twee korte films wordt er bovendien ingegaan op de protesten tijdens de `Green Movement' die zich afgelopen juni als een olievlek over Iran (en de rest van de wereld) verspreidde.

Er is dit jaar op het Iraans Filmfestival ook veel aandacht voor jong filmtalent. Zo is er een korte film-competitie waarbij beginnende regisseurs mogen laten zien wat ze in huis hebben. De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury bestaande uit Kees Driessen, Floortje Smit, Bart Groenendaal, Jankees Boer en Mostafa Heravi. De beste korte films krijgen een speciale vertoning na afloop van het festival, in filmtheater De Fabriek.

Bovendien zit de komende editie van het Iraans Filmfestival bomvol muziek. In verschillende vormen wordt gekeken in hoeverre verschillende muziekstromingen onder druk staan in Iran, en wat voor invloed dit heeft op de muzikanten in kwestie. In de documentaire `To be and not to be' (Frank Scheffer, 2009) wordt de dirigent Nader Mashayekhi gevolgd in zijn pogingen een Westers symfonieorkest op te zetten in Iran. `Hayedeh, Legendary Persian Diva' (Pejman Akbarzadeh, 2009) gaat over een beroemde popzangeres uit de jaren '60 die na de Islamitische Revolutie noodgedwongen haar carrière in het Westen moest doorzetten.

De film `Torgheh' (Mohammad Hassan Damanzan, 2008) daarentegen, gaat over vier vrouwen uit een arm dorpje in het noordoosten van Iran, die ondanks alle beperkingen die ze krijgen opgelegd, hun ziel en zaligheid leggen in het bespelen van de tar, een traditioneel muziekinstrument. Tenslotte wordt ook de situatie van hiphop in Iran verder belicht: in een korte film van de jonge filmmaker Sam Ali Kashani leren we meer over de populariteit van ondergrondse rappers in Iran én daarbuiten. Bovendien zal de Iraans-Britse rapper Reveal samen met de Poisonous Poets een exclusief optreden verzorgen tijdens het filmfestival.

In de afgelopen vier jaar heeft het Iraans Filmfestival bekendheid geworven door de diversiteit van haar programma en haar onafhankelijke, doch kritische blik op de Iraanse samenleving. Bovendien biedt het festival een platform om verschillende aspecten van de Iraanse samenleving, die in de media slechts oppervlakkig worden gepresenteerd, te verdiepen en te bediscussiëren.

Dit zal dit jaar gebeuren in samenwerking met gasten uit binnen- én buitenland: zo ontvangen we bijvoorbeeld filmmaakster Negin Kianfar, die een opmerkelijke documentaire maakte over tijdelijke huwelijken in Iran. Regisseuse Marjan Alizadeh zal komen praten over haar nieuwste film `Persian Catwalk', die een inkijkje geeft in de Iraanse mode-industrie.

Het volledige filmprogramma en informatie over reserveringen is vanaf nu te zien op www.iraansfilmfestival.nl

4e editie Iraans Filmfestival
18, 19 en 20 December 2009
Filmtheater- en café `De Fabriek'
Jan Sijbrandssteeg 12, Zaandam.





ingezonden persbericht