Stereotypes Iran zijn inspiratiebron voor filmmakers


ZAANDAM, 20091211 -- Met het programma '30 jaar revolutie in Iran' maakt het Iraans Filmfestival dit jaar een zeldzame reis door de tijd. Te beginnen bij het jaar 1979, waarin de Shah plots zijn Iran moest verlaten en werd vervangen door een theocratisch regime.

In de nooit eerder vertoonde documentaire `The Newcomers' (Kianoush Ayari) ziet men unieke beelden, gedraaid met een video 8-camera, eind jaren zeventig. Vrouwen droegen wat ze maar wilden, er waren betogingen en demonstraties op straat en er werden ideeën uitgewisseld. Met de kennis van hoe het Iran in de dertig jaren erna is vergaan, blijkt de film hartverscheurend hoopvol te zijn. Ayari's documentaire, die 30 jaar lang verboden was in Iran, dook kort geleden onverwachts weer op en wordt op het Iraans Filmfestival voor het eerst vertoond aan een breed Nederlands publiek.

Nieuw talent

Naast deze bijzondere pareltjes uit de `oude doos' is er op het Iraans Filmfestival ook veel ruimte voor nieuw talent. Het festival geeft ook tijdens deze editie debuterende filmmakers de kans om via korte films hun visie op Iran tentoon te spreiden. In een speciale korte filmcompetitie worden deze beoordeeld door een professionele jury met o.a. Kees Driessen (VN) en Floortje Smit (VK).

`Reel bad Iranians?'

En hoe worden Iraniërs en Iran over het algemeen eigenlijk gerepresenteerd door de Westerse filmindustrie? Schrijfster en Iran-kenner Eefje Blankenvoort zal speciaal voor het Iraans Filmfestival een bijzondere compilatie samenstellen van film- en TV fragmenten waarin Iran(iërs) zowel op stigmatiserende als inspirerende wijze worden verbeeld. Terwijl president Ahmadinejad regelmatig fel uithaalt naar het slechte imago van Iran in Hollywood blockbusters, zal Eefje Blankenvoort samen met filmcriticus Gawie Keyser (De Groene) en politicoloog Peyman Jafari onderzoeken hoe het nu echt gesteld is met de verbeelding van Iran in Westerse media.

Tevens zal het Iraans Filmfestival dit jaar verscheidene gasten uit binnen- én buitenland ontvangen. Zo spreken regisseurs Mehrdad Oskouei, Negin Kianfar, Marjan Alizadeh, Pejman Akbarzadeh en Frank Scheffer over hun nieuwste films, en licht Gijs Wanders zijn ervaringen in Afghanistan toe bij de documentaire `Afghan Star'. Het festival zal worden geopend door de Iraans-Nederlandse schrijver Kader Abdolah.

De 4e editie van het Iraans Filmfestival zal op 18, 19 en 20 December plaatsvinden in filmtheater `De Fabriek' in Zaandam. Bekijk voor het volledige programma www.iraansfilmfestival.nl





Ingezonden persbericht