Vlucht- en recidivegevoelige internetoplichter vrij op 18 december


Veelpleger toch weer vrij in afwachting van volgende rechtzaak

DUIVEN, 20091212 -- Internetoplichter Dennis H., die al tot twee keer toe spoorloos voor justitie geraakte tijdens een detentieperiode, komt op 18 december 2009 op vrije voeten in afwachting van de rechtszaak, die tegen hem gepland staat vanwege internetoplichtingspraktijken in 2007/2008. Dennis H. is in het verleden vluchtgevoelig gebleken. Eind december 2006 nam hij de benen tijdens een proefverlof, met nog slechts een krappe twee maanden uit te zitten voor een veroordeling inzake internetoplichting in 2003/2004.

In deze zaak waren het twee gedupeerden, die hem wisten te lokaliseren in een internetcafé / annex belhuis en met moeite de politie wisten over te halen om H. aan te houden. Tijdens het proefverlof in 2005 ter voorbereiding op zijn vrijlating in februari 2006 dook H. onder en startte direct weer met oplichting via het internet.
Middels advertenties op marktplaats, waar hij inmiddels een grote bekende is geworden, deed hij zich voor als verkoper van gadgetgoederen.
Gebruikmakend van pasjes van derden, te noemen katvangers, die tegen betaling hun pas verhuurden voor deze praktijken, wist hij 700 gedupeerden te maken en volgden 120 aangiften in het dossier voor een nieuwe rechtszitting. In het voorjaar van 2006 werd H. op heterdaad aangehouden in een internetcafé in Amsterdam. Ditmaal was het opgelichtopinternet.nl (voorheen internetoplichting.nl), die H. wist te traceren en samen met Tros Opgelicht H. uit het betreffende internetcafé liet halen. In oktober 2006 startte de rechtszaak voor de oplichtingspraktijken in 2006. Na vele zittingen voor de meervoudige kamer kwam H. in een speciaal traject voor begeleidend wonen. Na een maand was hij ook daar verdwenen en wederom voor justitie zoek.
De reden om te verdwijnen, zoals H. zelf aan gaf aan de site opgelichtopinternet.nl, was het feit dat hij een schrijven van justitie kreeg en zich binnen enkele dagen moest melden, omdat er nog een straf openstond van 7 maanden detentie uit de periode 2000/2002 voor onder andere flessentrekkerij.
H. nam daarop de benen en startte direct weer met internetoplichting in augustus 2007. Het duurde tot februari 2008, honderden gedupeerden en aangiften verder, voordat hij wederom uit een internetcafé gehaald kon worden. Dit keer in Rotterdam na een samenwerking tussen politie, opgelichtopinternet.nl en marktplaats. Tijdens het verdere onderzoek in deze zaak werd de rechtszaak van 2006 weer geopend en omdat het begeleidend wonen geen succes was geweest, werd hij in september 2008 veroordeeld tot 22 maanden celstraf. Met aftrek van de reeds uitgezeten periode vanaf februari 2008 komt Dennis H. op 18 december 2009 op vrije voeten.
De rechtszaak voor de feiten gepleegd in 2007/2008 tijdens zijn voortvluchtigheid, komt pas voor, 2 jaar na aanhouding, in februari 2010.
Justitie zou geen mogelijkheden hebben om de 30-jarige Dennis H. in deze periode tot de rechtszaak vast te houden. De vraag is of deze recidivist op zal komen dagen bij de rechtszaak en of hij zich niet wederom zal vergrijpen aan (internet-)oplichting en langere tijd onvindbaar zal blijken te zijn.
Kenners en betrokkenen blijken erg sceptisch te zijn en betwijfelen sterk of Dennis H. in februari 2010 vrijwillig ten tonele zal verschijnen om, wat verwacht mag worden, aan te horen dat hij de maximale straf voor oplichting opgelegd krijgt. Na 2 eerdere veroordelingen voor dezelfde vergrijpen tot tweemaal toe de benen nemen, mag je verwachten dat dit persoon weet wat de gevolgen voor zijn daden zijn. Of de rechter ook de kans krijgt de maximale straf op te leggen en H. direct weer op te sluiten hangt geheel af of H. op komt dagen.

http://www.opgelichtopinternet.nl