Gemeente Eemsmond


Feestelijke presentatie nieuwe vuilniswagens Eemsmond woensdag 16 december 2009

Op zaterdag 19 december, van 10.00 tot 12.00 uur demonstreren medewerkers Reiniging de nieuwe vuilniswagens van de gemeente Eemsmond; de zijbeladers, de achterlader en het haakarmvoertuig. De demonstratie vindt plaats op het Gemeentebedrijf aan de Talmaweg 8a in Uithuizen. De demonstratie is gratis toegankelijk voor iedereen. Ouders, belangstellenden en kinderen kunnen gratis op de foto achter het stuur van de nieuwe vuilniswagens. De foto wordt binnen een half uur afgedrukt en kan dan mee naar huis. Bezoekers kunnen genieten van warme chocolademelk, thee, koffie en feestelijke kerstkransjes. En natuurlijk komt de kerstman ook langs om de nieuwe wagens te bewonderen.

De nieuwe wagens zijn nodig omdat de gemeente vanaf 11 januari 2010 in ongeveer vier weken overstapt op een andere manier van huisvuilinzameling. Tot die tijd zijn de wagens nog niet zichtbaar op de wegen van Eemsmond. Aanstaande zaterdag worden ze voor het eerst gepresenteerd aan het publiek. De voorbereidingen voor de omslag naar de nieuwe manier van afvalinzameling zijn in volle gang. Met een informatiecampagne onder de naam Nieuwe Tijden, Vertrouwde Service! worden alle inwoners geïnformeerd over de veranderingen.

Robotarm
Twee nieuwe vuilniswagens, ook wel zijbeladers genoemd, hebben een op afstand bestuurbare robotarm waarmee de bestuurders de containers aan de zijkant van de wagen kunnen legen. Op verschillende plekken in de gemeente zijn speciale opstellocaties aangelegd. Onder andere op deze plaatsen moeten containers straks aan de weg staan. Vanaf 11 januari 2010 krijgt elk huishouden twee nieuwe containers van 240 liter: één voor groen en één voor restafval. Alle oude containers worden een of twee weken later ingezameld. De achterlader wordt onder meer gebruikt voor het ophalen van grote containers met bedrijfsafval. Met het haakarmvoertuig worden de perscontainers van de vuilniswagens vervoerd.

Verschillende dagen
In november 2007 heeft de raad besloten om het huis- en bedrijfsafval op een andere manier in te zamelen. De uitvoering van dat besluit vindt plaats vanaf 11 januari 2010. Het serviceniveau van het wekelijks inzamelen blijft bestaan, maar het groene en het restafval wordt vanaf dan elke week op verschillende dagen opgehaald. Dat gebeurt nu op dezelfde dag.

De raad heeft onder meer voor de verandering gekozen omdat de huidige manier van inzamelen niet meer voldoet aan de Arbo-normen.