Ingezonden persbericht

ICONEN IN BEELD, Eindhoven

De Negende maakt De Canon van Eindhoven beleefbaar en zichtbaar, o.a. met de nieuwste techniek Augmented Reality. 23 ontwerpers verbeeldden de iconen uit De Canon in nieuwe souvenirs. De modellen zijn gerealiseerd door middel van driedimensionale printtechniek en te zien in het Designhuis vanaf 19 december. Tevens zijn zij virtueel te beleven op denegende.nl. De geschiedenis van Eindhoven (her)leeft met technieken van de toekomst.

23 ontwerpers uit verschillende disciplines, van architectuur tot textiel en van sieraden tot beeldend, zijn gekoppeld aan historici en producent. Deze bijzondere samenwerkingsverbanden leidden tot nieuwe inzichten, welke zijn verbeeld in souvenirs. De modellen zijn gerealiseerd door middel van driedimensionale printtechniek en virtueel te beleven op de website. Zo legt 'Iconen in beeld' contrasterende koppelingen tussen cultuurhistorie, design en innovatie.

Augmented Reality
Augmented Reality is het toevoegen van virtuele beelden aan de realiteit. Aan elk souvenir is een barcode gekoppeld. Door de barcode voor de webcam te houden verschijnen driedimensionale modellen. Dankzij Augmented Reality heeft u zo een icoon 'in handen'. De barcodes zijn te vinden op de bordjes bij de iconen in de stad en op de plattegrond in het Eindhovens Dagblad van 19 december 2009.

Expositie
Designhuis, Stadhuisplein 3, Eindhoven
19 december 2009 - 28 februari 2010
De prototype souvenirs zijn door Shapeways gerealiseerd door middel van driedimensionale printtechniek. Deze modellen worden voor het eerst getoond aan 100 genodigden en een selectie van de pers tijdens een kleinschalige happening in het Designhuis op 17 december 2009. Daarna blijven de souvenirs op diezelfde locatie tot eind februari 2010 te zien voor het publiek.

Routing
Bezoek de 23 iconen in de stad
12 december 2009 - 27 december 2009
De souvenirs vormen een routing langs de 23 iconen in de stad. In de stad is deze routing aangegeven door middel van bordjes bij de iconen. Deze bordjes zijn voorzien van informatie over het betreffende icoon en een barcode. Fotografeer deze barcode en print hem uit. Houd deze barcode voor de webcam en u heeft een icoon in handen. De complete plattegrond wordt op 19 december gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad.

Website denegende.nl
Bekijk en beleef, door middel van de barcodes, de iconen driedimensionaal op de website. Tevens vindt u hier de uitgebreide visie van de ontwerpers en de bijbehorende verhalen uit De Canon. Op de website is vanaf eind december een complete plattegrond te vinden, waarmee de routing virtueel beleefd kan worden.

De initiatiefnemers onderzoeken de mogelijkheden om de souvenirs daadwerkelijk te produceren. Wie weet staan de souvenirs binnenkort bij u op de vensterbank.

'Iconen in beeld' is een initiatief van Stichting De Negende van Eindhoven en Edhv in samenwerking met Shapeways, Designhuis, Nico Arts, Harry Lintsen, Peter Thoben en Eindhovens Dagblad.

Raffaela Vandermühlen
General manager Edhv/ projectleider i.o.v. De Negende van Eindhoven

en

Christian Curré
Directeur/ coördinator Stichting De Negende van Eindhoven

----------


Ingezonden persbericht