Ingezonden persbericht

Zaterdag 19 december in de Zevende Hemel: Shi'iten en Taqlid

18.00-19.00 uur radio 5 (747 AM)

Journalist Özkan Gölpinar neemt de Nederlandse kranten, t.v. en het internet kritisch onder de loep. Wat is er deze week aan zin en onzin over de islam en moslims geschreven?

Shi'iten en Taqlid
Deze week werd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam een seminar gehouden over diversiteit binnen het shi'isme. Een goede aanleiding om het onbekendere broertje van de soennitische islam eens onder de loep te nemen. Te gast is promovendus Annemeik Schlatmann, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij bestudeert jonge, shi'itische moslims en de vraag hoe zij omgaan met de doctrine van het navolgen van religieuze autoriteit, de taqlid.

Muharram en Alevitisme
Volgens sommigen is het Alevitisme een van de meest vrijzinnige stromingen binnen de islam. Momenteel is voor hen de belangrijkste maand van het jaar aangebroken, Muharram genaamd. Zij herdenken dan de slag bij Kerbala en de meeste Alevieten vasten twaalf dagen. Filosoof Zafer Aydogdu vertelt over de Alevitische stroming en haar denkbeelden. Voorzitter van de Alevitische jongerenvereniging Kamal Caliskan is Can Yoldaslar. Hij doet verslag vanaf een Alevitische gebedsdienst.

Journaliste Hassnae Bouazza neemt op haar eigengereide manier het serieuze en entertainment nieuws uit de islamitische wereld door.