Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 26-11-2009

AVRO UP CLOSE: 'KIEV-PARIS, THE NEXT TOP MODEL'

Wie televisie kijkt, weet het: de ultieme meisjesdroom is topmodel worden. De vermeende glamour van de modewereld staat echter in schril contrast met de werkelijkheid. Dat weet regisseur Nadine Kuipers uit ervaring: zij was zelf een succesvol model. Ze kreeg genoeg van de belachelijke offers die ze moest brengen en stopte. Zíj kon die keuze maken. Hoe is het als je die keuze niet hebt en je de droom koste wat kost moet volhouden? Nadine zoekt het uit in 'Kiev-Paris, the Next Top Model', zaterdag 19 december om 21.05 uur op in AVRO Up Close op Nederland 3.

Nadine herinnert zich haar collega-modellen uit Oost Europa. Zij leken tot alles bereid om het te maken. Nu bepalen zij het modebeeld. Waar Nadine een grens trok, gaan zij verder. Wat hebben zij dat Nadine niet had? Nadine kijkt mee met een modellenscout die in Kiev op zoek is naar nieuwe modellen. Met meetlint en camera in de aanslag, keurt hij in een paar dagen tientallen meisjes in bikini. Als eindelijk het perfecte meisje (heupomvang 86 centimeter!) gevonden is, gaan zijn ogen stralen en zijn camera draaien. Nadine kijkt mee, maar waar de scout op zoek is naar een foto, wil zij weten wie het meisje is..Waar komt zij vandaan, wat zijn haar dromen en verlangens, waarom een modellencarrière?

Tegen de achtergrond van de Oost Europese woonflats en een schamele toekomst, gaat de modellenwereld extra glitteren. Deze wereld inruilen voor een carrière als topmodel in Parijs lijkt een schitterende deal. Maar is die ruil wel zo gunstig? Wat treft een aankomend model werkelijk aan? Nadine volgt haar en weet één ding: ook al is de glamour ver te zoeken, begint ze met schulden en moet ze dag en nacht werken, dit meisje zal moeten volhouden, want het volgende model staat alweer klaar om haar plaats in te nemen.

Regie: Nadine Kuipers.
Een coproductie van Viewpoint Productions en AVRO. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

AVRO Close Up 'Kiev-Paris, the Next Top Model', zaterdag 19 december, 21.05 uur bij de AVRO op Nederland 3.