Ingezonden persbericht---

p e r s b e r i c h t

Made in Holland
uitvindingen en innovaties
Eerste persbericht, 20 oktober 2009 19 december 2009 t/m 21 maart 2010

Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met het Nationaal Archief en de Technische Universiteit Delft een veelzijdige familietentoonstelling over Nederlandse uitvindingen en innovaties. Aan de hand van vernuftige ontwerpen en modellen, zeer divers filmmateriaal, octrooien en verfijnde tekeningen wordt duidelijk waarom en hoe Nederlanders uitvinden en innoveren. De tentoonstelling laat op een verrassende manier zien hoe allerhande problemen door de eeuwen heen zijn opgelost, hoe nieuwe producten worden uitgetest en hoe kleine ontwerpen onze samenleving kunnen veranderen. Jong en oud worden geprikkeld zelf modellen te testen, producten te verbeteren en hun innovatieve plannen aan te dragen.

Ontdekkingstocht
De Kunsthal neemt de bezoekers mee op een ontdekkingstocht langs Nederlandse producten en technieken. De collectie octrooien en tekeningen van het Nationaal Archief uit de periode 1580 tot 1990 vormt samen met de modellen en ontwerpen van de TU Delft een indrukwekkend overzicht van wat Nederlandse uitvinders en ontwerpers door de eeuwen heen hebben voortgebracht. Er zijn tekeningen te zien van beroemde uitvinders als Simon Stevin en Jan Adriaanszoon Leeghwater naast de ingenieuze windbestendige SENZ stormparaplu of praatpaal van industrieel ontwerpers uit Delft. In een windturbine worden bezoekers uitgedaagd de paraplu op stormvastheid te testen. Ook leren zij `zwemmen' met een ingenieuze machine en mogen zij zelf een operatie uitvoeren.

Land in ontwikkeling
Nederland is een van de hoogst ontwikkelde landen ter wereld. Van zijn dijken en polders, steden en dorpen tot aan de producten waarmee Nederlanders zich dagelijks omgeven, alles is door de mens bedacht, ontworpen en gemaakt. Uitvindingen en vernieuwingen beïnvloeden onze persoonlijke, sociale en maatschappelijke omgeving. Aan de hand van thema's als de strijd tegen de elementen en het overbruggen van afstand laat de tentoonstelling zien hoe Nederlanders hun leven en werk hebben veilig gesteld en vergemakkelijkt. Waar eeuwen geleden oplossingen werden gevonden voor grootschalige problemen als watersnoodrampen en de uitbraak van ziekten als cholera en pest, vinden ontwikkeling en vernieuwing vandaag de dag plaats op `de vierkante centimeter'; denk aan de talloze gadgets die geschikt zijn voor mobiele communicatie. De tentoonstelling omvat een breed scala aan producten en ideeën, van eeuwen terug en recenter datum, van lopende telegraaf tot geheimschrift en van Friese doorloper tot klapschaats.

Publicatie `Uitvinders in Nederland'
Bij de tentoonstelling verschijnt een speciale gebonden uitgave van Quest Historie, het boek `Uitvinders in Nederland, Vier eeuwen Octrooien' (ISBN 9789460440137, verkoopprijs 16,95)