Ingezonden persbericht


Almere, 8 december 2009

Bespeling Schouwburg Almere week 51-52

Kaarten voor alle voorstellingen van Schouwburg Almere zijn beschikbaar via het bespreekbureau op 036 84 55 555 of via de website www.schouwburgalmere.nl

Musicalkomedie: Dromen zijn bedrog
nederlandse hits!

'Dromen. zijn bedrog' is een nieuwe, Nederlandse musicalkomedie vol hits uit vijftig jaar vaderlandse popgeschiedenis. Het verhaal gaat over een typisch Nederlandse familie vol krassen en scheuren, waar deuren knallen en ruzies knetteren, die betrokken is bij schandalen, maar toch op wonderbaarlijke wijze bijeen wordt gehouden. Zo'n familie waar we graag over roddelen en ons vrolijk over verbazen. Drie generaties - moeder, zoon, kleinzoon en allerlei aanhang - botsen voortdurend, maar maken ook ongecompliceerd plezier. Ze zingen Nederlandse popmuziek, onvergankelijke melodieën waarbij telkens die éne speciale herinnering komt bovendrijven.

'Dromen. zijn bedrog' vertelt over wensen die misschien wel, maar misschien ook niet uitkomen. Over het leven dat goed is en misschien te mooi om waar te zijn. De hoofdrollen zijn voor Vera Mann, ex-Vliegende Panter Remko Vrijdag, Jelka van Houten en Heddy Lester. Een droomcast dus en dit keer géén bedrog.

idee: Harry Kies en Gerard Cornelisse . regie: Frank Lammers . spel: Vera Mann, Remko Vrijdag, Jelka van Houten, Heddy Lester en Joel de Tombe . muzikale leiding: Jan Tekstra

Donderdag 18 & vrijdag 19 december 2009 20.15 - 22.15 uur Prijs Rang 1 E 37,50 | Rang 2 E 35,- | Rang 3 E 32,50 | Rang 4 E 25,-

Foto: Jan van der Woning, Bob Bronshoff, Flair, Liselore Chevalier

Veelvuldig bekroonde violiste Joanna Wronko & Frank van de Laar

In dit concert, bijgestaan door de bekende pianist Frank van de Laar, speelt de veelvuldig bekroonde, Poolse violiste een Sonate van Schubert, de bevlogen 'Poème' van Chausson en een prachtige compositie van haar landgenoot Szymanowski. Kom alvast in de stemming met een smakelijke zondagmorgen brunch in Café Restaurant Waterfront.

Joanna Wronko
De Poolse violiste Joanna Wronko werd geboren in Lodz en studeerde daar vanaf haar zesde jaar aan de speciale Muziekschool voor zeer begaafde kinderen. Zij vervolgde haar studie aan de Musikhochschule in Freiburg bij Magdalena Rezler en Wolfgang Marschner en vervolgens aan de Musikhochschule in Hamburg bij Kolja Blacher waar zij in 2008 als soliste in het 2de vioolconcert van Bartók met het Hamburg Symphonie Orkest haar studie afsloot. Daarnaast volgde Joanna Wronko masterclasses bij o.a. Zakhar Bron, Herman Krebbers, Gerhard Schulz, Pierre Amoyal, Ida Haendel, Leonidas Kavakos en Ivry Gitlis. In 2007 werd zij na haar deelname aan de Summer Academy van The International Holland Music Sessions uitgenodigd voor de serie internationale concerten 'New Masters on Tour' met concerten in o.a. Tallinn, Helsinki, Praag en in Nederland in 'Diligentia' in Den Haag en het Concertgebouw in Amsterdam. Joanna Wronko was soliste bij diverse internationale muziekfestivals, waaronder het Muziekfestival van Vladimir Spivakov in Colmar in Frankrijk, het Keshet Eilon in Israël, het Schleswig-Holstein muziekfestival in Duitsland en het Stift Festival in Nederland. Op uitnodiging van de Gustav Mahler Academie in Ferrara, Italië gaf zij concerten met bekende musici als Wolfram Christ en Janne Thomsen. Joanna Wronko ontving de Europese Cultuur Prijs van de Stichting 'Pro Europe' en ze was prijswinnares bij het 9de Internationale 'Yfrah Neaman'vioolconcours in 2003. Haar debuut-CD met pianist Frank van de Laar, opgenomen voor het Duitse label ARS MUSICI, werd in de internationale muziekpers zeer lovend ontvangen. Joanna Wronko bespeelt een kostbare 'Giuseppe Rocca' viool die in 1855 in Turijn werd gebouwd.

Frank van de Laar
De Nederlandse pianist Frank van de Laar studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn waar hij zijn studie met de hoogste onderscheiding afsloot. Daarnaast volgde hij materclasses bij Naum Grubert en Prof. Karl-Heiz Kämmerling. In 1987 won hij de derde prijs bij het prestigieuze internationale Johannes Brahms pianoconcours in Hamburg en werd hij tevens winnaar van het Sweelinck-Postbank concours in Amsterdam en het Jacques Vonk concours. Frank van de Laar concerteerde in vele landen in Europa, Rusland, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en in Azië. Ook is hij een veelgevraagd kamermuziekmusicus met inmiddels een discografie van meer dan vijftien CD-opnamen met repertoire van J.S. Bach tot aan hedendaagse composities. Als hoofdvakdocent piano is Frank van de Laar verbonden aan de Conservatoria van Zwolle en Arnhem.

Programma toelichting
Toen Franz Schubert zijn vier sonatines voor viool en piano schreef was hij amper twintig jaar, maar had toch belangrijke werken als zijn liederen Erlkönig en Gretchen am Spinrade al gecomponeerd. Naast zijn vele liederen was Schubert echter ook geïnteresseerd in andere muzikale vormen en omdat hijzelf zowel viool als piano speelde lag ook dat repertoire voor de hand om uitgevoerd te worden op de z.g. 'Schubertiades', gezellige bijeenkomsten van vrienden waar stevig gemusiceerd en gedronken werd. Dat deze stukken voor viool en piano de naam 'Sonatines' kregen was een idee van de uitgever die vond dat het daarmee ook amateurmusici eerder tot kopen zou bewegen dan de wat zwaardere titel 'Sonates.' Het eerste deel van de Sonatine in D grote terts doet sterk denken aan het eerste deel van Mozarts vioolsonate KV 304. Zangerige thema's met een rustig uitgesponnen karakter geven dit deel een ontspannen sfeer. Het daarop volgende Andante is in A-B-A vorm geschreven. Beginnend als een lied met alleen de piano neemt de viool vooral in het B-gedeelte het initiatief in een treffend melancholiek thema, waarna het A-gedeelte weer terugkeert en het deel wat zonniger laat eindigen. De finale is daarop sprankelend en vooral ook dansend zoals we van een opgewekte Schubert kunnen verwachten. Geliefd repertoire voor violisten is zeker de beroemde Poème van Ernest Chausson, oorspronkelijk geschreven voor viool en orkest maar minstens zo vaak uitgevoerd voor viool en piano. Aan deze gepassioneerde muziek met prachtige extatische hoogtepunten ligt waarschijnlijk een verhaal van de Russische dichter Turgenjev ten grondslag met als thema zijn niet beantwoorde liefde voor de beroemde zangeres Pauline Viardot, een zus van de zangeres Maria Malibran die de laatste tijd door de beroemde zangeres Cecilia Bartoli zo in het zonnetje is gezet. De vioolsonate van de Poolse componist Karol Szymanowski is een jeugdwerk waarin vele uitersten aan muzikale uitdrukking worden verlangd. Typisch een kolfje naar de hand van de uitvoerders van de première in 1909, violist Pawel Kochánski met niet minder dan Arthur Rubinstein aan de vleugel. Hoewel Szymanowski in zijn vroege werken sterk beïnvloed werd door verschillende componisten als Scriabin, Richard Strauss en Reger, horen we toch ook een eigen klank in de bijna geïmproviseerd aandoende behandeling van de viool en de piano. Bijvoorbeeld in het middendeel waar de melodie wordt geïntroduceerd door de piano en die wordt overgenomen door een cadens van de viool en een plotseling intredend scherzando. Het laatste deel is dramatisch en virtuoos.

(Voorafgaand een uitgebreide brunch in Waterfront voor E 19,75) zondag 20 december 2009 13.00 - 15.00 uur
Prijs E 15,-

Foto: Piotr Bujnowicz

Finale: Nederlands Blazers Ensemble
Kom kijken en luisteren naar het talent van de toekomst

Het wordt zondag 20 december spannend in Schouwburg Almere. Het is de dag van de Finale van de compositiewedstrijd 'Op weg naar het Nieuwjaarsconcert 2010 van het Nederlands Blazers Ensemble' en VARA televisie. Na selecties, voorrondes en concerten in Zuid (Eindhoven), Oost (Enschede), Noord (Leeuwarden), en West nemen die dag dertien jonge componisten het tegen elkaar op. Na het concert bepaalt de jury wie één van de prijzen mee naar huis neemt en wie er in het Nieuwjaarsconcert 2010 staan van het NBE en de VARA in het concertgebouw te Amsterdam!

Ieder jaar organiseren het NBE en de VARA samen een compositiewedstrijd voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Alles mag en alles kan, zolang het maar zelf verzonnen is. Uit de deelnemers kiezen de juryleden wie er uiteindelijk op 1 januari op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam staan in het Nieuwjaarsconcert, live op tv bij de VARA. Naast de plekken in het Nieuwjaarsconcert worden vandaag nog twee andere prijzen uitgereikt, onder andere de Jong Talent Prijs, die het Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heeft gecreëerd voor jonge componisten die meedoen aan de jaarlijkse compositiewedstrijd.

zondag 20 december 15.00 - 17.00 uur
Prijs E 12,50 | Jeugd t/m 18 jaar E 10,-

Foto: Remke Spijkers

Simone Kleinsma imponeert!

Simone's theaterconcert 'Songs From The Heart' werd twee seizoenen geleden lovend ontvangen door publiek en pers en alle voorstellingen waren in een mum van tijd uitverkocht. "Is er dan helemaal niets aan te merken op deze voorstelling? Nee. Bij Simone Kleinsma klopt gewoon alles", schreef De Telegraaf.

Vanwege dit succes komt ze terug met haar show, die is aangevuld met nieuwe nummers en kerstrepertoire. Simone zingt haar persoonlijke favorieten, van evergreens tot musicalhits, van easy listening tot voor haar geschreven repertoire. Ze wordt terzijde gestaan door een liveband en de dansende zangers Daan Wijnands en Joost de Jong. "Kleinsma is onmiskenbaar een vedette." (NRC Handelsblad)

Deze voorstelling is ook te zien in Schouwburg Almere op woensdag 23 december. Klik hieronder op alle speeldata.

dinsdag 22 & woensdag 23 december 2009 20.15 - 22.15 uur Prijs E 17,50

Foto:

Juweeltjes van Brainpower

Na zijn succesvolle theatertour in 2008 verschijnt hiphopfenomeen Brainpower opnieuw ten tonele. Brainpower is de meest diverse MC van ons land en de enige hiphopartiest die Amerika's beste vrouwelijke rapper Jean Grae én Neerlands beste journalist Paul Witteman tot zijn fans mag rekenen! Een blijvend relevante artiest met een ongekende staat van dienst. 'If you pass through Holland, you HAVE to hook up with Brainpower!' Rico Shelton, manager van Eminem's rapgroep D12

Na dertig videoclips, tientallen awards en nominaties, twee gouden platen en een vers gewonnen Lifetime Achievement Award is de unieke rapper nu in een kleine setting te aanschouwen. Intiem en eerlijk. Intens en meeslepend. Serieus en grappig.

Scherpe dubbelzinnigheden zijn kenmerkend voor zijn verbale composities. Maar het gaat verder dan briljant gevonden woordgrappen en rijmgoocheltrucs. Diepe en voor iedereen herkenbare emoties spelen een grote rol in zijn werk. Dood, liefde, pijn, geluk, wanhoop en wilskracht vormen centrale thema's en maken van Brainpower's liedjes juweeltjes die met de jaren hun zeggingskracht niet verliezen. 'Brainpower doet met Hip hop wat Doe Maar ooit met reggae deed' Vrij Nederland

De rapper beschikt over een breed Nederlands-en Engelstalig repertoire van zeven albums en tientallen singles om uit te putten en daar komt binnenkort nog een splinternieuw Engelstalig album bij. Samen met zijn vaste DJ TLM brengt hij de essentie van Hip Hop ten gehore zoals niemand anders dat in het theater doet. "Muzikaal staat het rondreizende duo Brainpower en TLM als een huis. De ontspannen wijze waarop zij met hun publiek omgaan en anekdotes over elkaar vertellen, past goed in het theater." (NRC Handelsblad)

dinsdag 22 december 2009 20.30 - 22.30 uur
Prijs E 17,50

wervelend en vrolijk: Dinsney's Musical sing-a-long

'Disney's Musical Sing-a-Long' is een wervelend en vrolijk theaterconcert voor het hele gezin. In snelle vaart zingen topsolisten vele succesnummers uit Disney's gevarieerde muzikale schatkist. Met voor de kinderen de populaire liedjes van hun tekenfilmhelden en voor volwassenen hitsongs uit de grote Disney musicals. Vrolijke meezingmedleys, meeslepende popballads en humor met een knipoog naar het volwassen deel van het publiek staan garant voor een selectie van het allermooiste uit het generaties lange repertoire van Disney.

Chantal Janzen (Beauty And The Beast, Tarzan), Stanley Burleson (Elisabeth, Evita), Jamai Loman (The Wiz, Les Misérables) en Casey Francisco (Miss Saigon, Jesus Christ Superstar) zijn de topsolisten die, onder begeleiding van een live-band, de talloze hitsongs de revue laten passeren. De intimiteit en de magie van het theater en de warmte van de wondere wereld van Disney creëren samen een sfeer waarin jong en oud zich thuis zullen voelen en uit volle borst mee kunnen zingen tijdens diverse medleys, waarbij meezingteksten in het decor te zien zullen zijn. Variërend van filmklassiekers Pocahontas en Aladdin tot de eigentijdse sensatie High School Musical en met songs uit musicals als The Lion King, De Kleine Zeemeermin, Tarzan, Beauty And The Beast en Mary Poppins; ze komen allemaal voorbij in Disney's Musical Sing-a-Long.

Creatives: Regie - Stanley Burleson, Muzikale Leiding - Mike Schäperclaus, Choreografie - Daan Wijnands, Samenstelling - Maurice Wijnen / Stanley Burleson, Kostuumontwerp - Cocky van Huijkelom, Lichtontwerp - Henk-Jan van Beek, Geluidsontwerp - Jeroen ten Brinke, Decorontwerp - Misjel Vermeiren / Carla Janssen Höfelt, Technische supervisie - Henk van Gilpen, Associate producer - Franck van der Hooft, Executive producer - Willem Metz, Producenten - Joop van den Ende, Erwin van Lambaart

woensdag 23 december 2009 15.00- 17.00 uur
Prijs E 15,-

Noot voor de redactie /