Evangelische Omroep

Nr. 309
Hilversum, 16 december 2009

ONTMOETING MET SERVISCHE 'KROONPRINS' IN BLAUW BLOED Zaterdag 19 december om 19.35 uur op Nederland 2

Een bijzondere ontmoeting met de Servische 'kroonprins' Alexander II en diens familie in het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed. Presentator Jeroen Snel bevindt zich in de Servische hoofdstad Belgrado voor een exclusief interview. Hij zoekt bezoekt de prins in het koninklijk paleis en krijgt een unieke rondleiding. Dit alles in het kader van de serie 'Verdwenen Koningshuizen'. Kijk voor meer info op www.blauwbloed.tv

De monarchie in Servië, voorheen Joegoslavië, kent een bijzonder verleden. De grootvader van de huidige 'kroonprins', koning Alexander I, werd in 1934 voor het oog van de camera's vermoord toen hij een staatsbezoek bracht aan Frankrijk. Zijn zoon en opvolger, koning Peter II, moest op zijn beurt in 1945 vluchten voor de Duitse bezetter. Mede door de opkomst van Tito was een terugkeer van de Joegoslavische troonpretendenten daarna lange tijd uitgesloten. Inmiddels woont 'kroonprins' Alexander II alweer sinds 2000 in zijn geboorteland.

Royals in eigen land
Prins Willem-Alexander was deze week aanwezig bij de feestelijke première van de speelfilm 'De Hel van '63', over de dramatisch verlopen Elfstedentocht in dat jaar. Aan Blauw Bloed vertelt de prins of we hem ooit nog een Elfstedentocht zullen zien schaatsen. Verder zijn koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig in Zoetermeer bij de vijfde editie van het zogeheten Koninkrijksconcert. Dit bijzondere concert heeft als doel om op muzikale wijze de verbondenheid te tonen tussen Nederland en de Nederlandse Antillen.

Beatrix, Majesteit
Tot slot in Blauw Bloed een gesprek met documentairemaker Michiel van Erp. Voor zijn nieuwe documentaire 'Beatrix, Majesteit' volgde hij onze vorstin ruim een half jaar jaar lang en legt op bijna ontroerende wijze vast hoe zij haar taken uitoefent. Van Erp sprak met tientallen naamgenoten van de koningin.

Dit en nog veel meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland in Blauw Bloed, vanaf 19.35 uur op Nederland 2. Presentatie: Jeroen Snel.


---

Noot voor redactie,