NOVA

19-12-2009

Intentieverklaring resultaat Kopenhagen
De klimaattop van de Verenigde Naties in Kopenhagen heeft geen formeel akkoord opgeleverd, maar een intentieverklaring. Gisterenavond leek een formeel akkoord nog tot de mogelijkheden te behoren. Met de Amerikaanse president Barrack Obama voorop kwamen de VS, China, EU en India tot een voorlopig akkoord. Obama sprak van "betekenisvol akkoord", maar niet iedereen was zo positief.

"We moeten accepteren dat we er niet uit hebben gekregen wat we hadden gewild", zei Jacqueline Cramer, minister van Ruimte en Milieu. De voorzitter van de Europese Commissie, José Barroso zei dat "dit akkoord beter is dan geen akkoord", maar ook dat hij zijn teleurstelling niet zal verbergen.

Vandaag wezen Soedan, Cuba, Bolivia, Venezuela en Tuvalu het akkoord echter af. De landen vinden dat in het plan te veel rekening gehouden wordt met de rijke landen. Daarnaast zijn de afspraken over de CO2-reductie te zwak.

In NOVA vanavond de reacties uit Kopenhagen. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders schuift aan in de studio.

Presentatie: Twan Huys

(Onderwerpen onder voorbehoud)