Pianorecital Geoffrey Douglas Madge


Een muzikaal begin van de feestdagen

OEGSTGEEST, 20091203 -- Geoffrey Douglas Madge, pianist van wereldformaat, brengt op zaterdag 19 december een solo-recital in de Groene Kerk te Oegstgeest met monumentale meesterwerken van Bach-Busoni en Beethoven. Het concert maakt deel uit van de kamermuziekserie Grootmeesters in de Groene Kerk.

Op 19 december 2009 brengt Geoffrey Douglas Madge de Diabellivariaties van Beethoven, ingeleid door de Chaconne van Bach-Busoni. Werken waarbij zowel grandeur als intimiteit of verstilling hoorbaar zijn. Als geen ander is Madge in staat de architectuur en de emotionele lijn van deze sleutelwerken over te brengen aan een ieder, ongeacht zijn of haar luisterervaring.

In Bach's Chaconne voor viool herkende Busoni symfonische mogelijkheden. Zelf filosoof en buitengewoon vernieuwer van het pianospel (`de piano is een illusie') bewerkte hij dit hoogtepunt in de vioolliteratuur tot een even zo welsprekend meesterwerk voor piano. De Diabelli-variaties van Beethoven bevatten verwijzingen naar alle grote componisten uit het verleden en tijdgenoten.

In de traditie van grote klaviermeesters als Arthur Schnabel, Edwin Fischer en Benno Moisewitsch werkt Geoffrey Madge in zijn spel de frasering uit tot architectonische hoogte en diepgang. Madge, die al meer dan een halve eeuw nauwgezet historische platen, boeken en aantekeningen van voorgangers en collega's bestudeert, brengt hiermee eigentijds pianospel tot visionaire proporties. De Diabelli-variaties zijn als was in zijn handen.

Sinds de start van zijn artistieke loopbaan maakt Geoffrey Douglas Madge de hem kenmerkende bezieling hoorbaar, zichtbaar en beleefbaar. Hij bracht de première van menig onbekend meesterwerk en was verantwoordelijk voor de opleiding van veertig jaargangen professionele musici. Een twintigtal cd's verscheen plus het dubbele aantal lp's, waarvan vele bekroond en geprezen. Mede door zijn visie en inzet zagen het Xenakis Ensemble en het Nieuwe Muziekfestival Zeeland het daglicht. Voor zijn bijdrage aan de opbouw en het welslagen van het Internationale Concours in Krakau (Polen) werd hij onderscheiden met de Zilveren Medaille `For Merits to Culture Gloria Artis'. Ook het ensemble Camerata Busoni en de Madgic Touch foundation heeft hij in het leven geroepen.

Grootmeesters in de Groene Kerk is een initiatief van Madgic Touch foundation. MTf presenteert originele, voor divers publiek en deelnemers beleefbare, muzikale evenementen en produceert lesmateriaal. Behalve de serie `Grootmeesters in de Groene Kerk' staan voor de komende jaren onder andere een boek over artistiek pianospel en een masterclassproject in de planning.

Grootmeesters in de Groene Kerk, Haarlemmerstraatweg 6, Oegstgeest
Zaterdag 19 december 2009 - aanvang 20.15 uur, zaal open 19.30 uur
Kaarten ¤ 18,50 / 16,- (65+, studenten, pianodocenten samen met hun leerlingen)
Reserveren via http://www.madgictouch.com






Ingezonden persbericht