Kersttentoonstelling oude russische ikonen in Noordwijk aan zee


19 december tot en met 3 januari 2010 in Grand Hotel Huis ter Duin

NOORDWIJK AN ZEE, 20091215 -- Van 19 december tot en met 3 januari 2010 organiseert Zoetmulder Ikonen een Kersttentoonstelling oude russische ikonen in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan zee. Op de tentoonstelling zijn ongeveer 100, voornamelijk Russische Ikonen te zien, in groot en klein formaat, uit de 16e tot en met de 19e eeuw en ook een uitgebreide collectie metalen ikonen.

De tentoonstelling geeft een overzicht van de oude Russische kunst. Pas in de 18e eeuw werden in Rusland voor het eerst wereldlijke taferelen geschilderd.

Ikonen zijn voor de Westerling niet altijd makkelijk te begrijpen. Meestal hebben wij geen idee, voor wie en waar de ikonen werden geschilderd. Zelfs als wij de plaats kunnen herleiden, is die grotendeels verwoest of zodanig veranderd, dat wij ons geen voorstelling kunnen maken van de originele setting.

Bovendien zijn de ikonen haast nooit gesigneerd. Het enige, wat de toeschouwer heeft is de ikoon.

Bijzonder expressief is de 16e eeuwse ikoon, waarop Elias en Blasius naast elkaar staan en ons aankijken met een intrigerende en indringende blik. Beide Heiligen waren zeer populair bij de boeren. De profeet Elias werd gezien als de opvolger van de Oud-Slavische Dondergod Perun. Als men bedenkt hoe afhankelijk de boeren waren van het weer, dan is het begrijpelijk dat de heilige, die gold als de beheerser van de atmosferische krachten zeer geliefd was. Ook Blasius was een zeer geliefde heilige, die als beschermer van het vee werd aangeroepen.

Op de tentoonstelling zijn ook drie ikonen, waarop het Kerstverhaal wordt verteld. Een daarvan is een triptiek uit de 18e eeuw, uit St Petersburg met verguld zilver bekleed. De ikoon is geschilderd in een stijl die beïnvloed is door de Westerse schilderkunst, een stijl, die in het 18e eeuwse St. Petersburg populair was. Een andere kerst- ikoon komt uit de 16e eeuw uit Moskou in warme tonen geschilderd.

Zoetmulder Ikonen





Ingezonden persbericht