Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Midwinterfeest 2009

zaterdag 19 t/m woensdag 23 december

NDSM-werf en in de wijken van Amsterdam-Noord

Winterverhalen in Amsterdam-Noord

Tijdens de donkere dagen voor kerst is de NDSM-werf in 2009 het vertrekpunt voor verhalenroutes in Amsterdam-Noord. Vanaf de NDSM-werf vertrekt meerdere keren per avond de rode Midwinterbus naar een wijk in Noord waar in huiskamers hartverwarmende verhalen worden verteld uit verschillende culturen door vertellers van diverse komaf. Deze huiskamervertellingen zijn al zes jaar een traditie in Noord en zijn sinds vorig jaar bekend als het Midwinterfeest.

Een verhaal vertellen is van alle tijden, alle culturen en alle leeftijden. Een verteller appelleert aan een heel oud en universeel gevoel. Verhalen zorgen voor magische momenten, voor verbondenheid en herkenning. Amsterdam-Noord kent vele culturen en elke cultuur heeft wel een verhaal te vertellen. De verhalen worden onder andere verteld door vertellers uit Amsterdam-Noord, Irak en Zuid-Afrika. Bezoekers sprokkelen gedurende de avond verhalen en laten wensen voor zichzelf en anderen achter op een groot joelblok. Tijdens het Midwinterfeest zijn die joelblokken te bezichtigen bij het vertrekpunt, op 23 december komen alle vertellers na afloop naar het Noorderlicht en gaan de joelblokken aan het eind van de avond in vlammen op in een groot midwintervuur op de NDSM-werf.

In 2009 zijn er twee routes die bezoekers kunnen lopen en er is een verteller die zelf op reis gaat langs de bibliotheken in Amsterdam-Noord:
* Op de NDSM-werf is de 'Drie windstreken' route. We zitten al in Noord, maar welke verhalen worden er in het Westen (Mexico) Zuiden (Zuid-Afrika) en Oosten (India) verteld en hoe vieren ze daar midwinter?

De Midwinterbus brengt mensen vanaf de tent bij café Noorderlicht op de NDSM-werf naar het beginpunt van de 'Dwars door Noord' route:
* De 'Dwars door Noord' route brengt mensen elke avond naar een andere buurt in Noord, waar ze van huis naar huis en van verhaal naar verhaal lopen. Hier hoort u lievelingsverhalen van mensen uit Noord.

De Midwinterbus vertrekt dagelijks om 19.30, 20.30 en 21.30 uur.

De drie windstreken route is om 16.00 uur en 19.00 uur (zeer geschikt voor families, vertellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar) en op 19, 21, 22 en 23 december worden er om 15 uur verhalen verteld in de bibliotheken in Noord (www.oba.nl).

Start van de routes: reisbureau 'Noord' in de tent naast café/restaurant Noorderlicht.

Maak van de route een feest: U kunt een midwintermaaltijd eten in Noorderlicht en na afloop namijmeren bij het kampvuur, bij een glas glühwein, hete chocomel of pepermuntthee.

Toegang voor de routes: vrijwillige bijdrage in de pet

Informatie over reserveren, tijden, buurten en vertellers is binnenkort te vinden op www.ndsm.nl
Ingezonden persbericht