TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 18-12-2009

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 19 december
Radio 1 - 11.04 uur

TROS KAMERBREED MET ALEXANDER RINNOOY KAN, ADRI DUIVESTEIJN EN GER KOOPMANS

Politiek Den Haag is met reces. In TROS KAMERBREED een terugblik op het afgelopen jaar met de invloedrijkste man van het land, SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. Een gesprek over onder meer de economische crisis en de verhoging van de AOW-leeftijd, onderwerpen waarbij hij nauw betrokken is.

Adri Duivesteijn (PvdA) is wethouder Ruimtelijke Ordening in Almere. Hij komt praten over de problemen die steeds opnieuw ontstaan bij de realisering van grote infrastructurele projecten. Aanleiding is de aanleg van de nieuwe metrolijn in Amsterdam waar de kosten enorm zijn opgelopen, de binnenstad één grote bouwput is en huizen verzakken. Deze week kwam een onderzoekscommissie van de gemeenteraad met keiharde conclusies: ongeveer alles wat mis kon gaan is misgegaan bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Duivesteijn leidde als Tweede Kamerlid een onderzoek naar de kostenoverschrijdingen bij de Betuwelijn en de HSL. Hoe kan het dat deze projecten in Nederland steeds ontsporen? Is er wel voldoende expertise? Worden Duivesteijns conclusies wel opgevolgd?

Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA) maakte deel uit van de commissie-Duivesteijn. Hij windt zich op over de kostenoverschrijdingen bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en waarschuwt de hoofdstad: er gaat geen cent uit Den Haag meer naar die metrolijn toe.

In deze laatste uitzending van TROS KAMERBREED van dit jaar ook een vooruitblik naar het nieuwe jaar waarin het kabinet zo'n 35 miljard euro moet bezuinigen en er in maart verkiezingen voor de gemeenteraad zijn.

Presentatie: Margriet Vroomans en Kees Boonman

Meer informatie op www.troskamerbreed.nl