Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nationale Wetenschapsquiz

De Nationale Wetenschapsquiz, Het Voorspel 4

20 december 2009 19.15 uur

In samenwerking met NWO organiseert VPRO dit jaar voor de 16e keer 'De Nationale Wetenschapsquiz'.

Op zondagavond 27 december zal een team van mensen uit de wereld van de kunsten met een passie voor wetenschap het opnemen tegen vier kwieke wetenschappers. Deze acht hebben de uitdaging aangenomen om hun creativiteit en kennis op de proef te stellen. Er zullen hen vijftien pittige vragen worden voorgelegd, die moeten uitwijzen in welk team de knapste koppen zitten.

Zelf meedoen

Elk jaar kunt u ook thuis via kranten, tijdschriften en internet meedoen met 'De Nationale Wetenschapsquiz'. En dit jaar proberen we u een beetje te helpen met vier afleveringen van 'Nationale Wetenschapsquiz, het Voorspel' die iedere zondagavond in december te zien zullen zijn.

In deze uitzendingen worden aan de hand van de thema's biologie, logica, waarneming en exact tipjes van de sluiers van de finalevragen opgelicht. Wetenschappers laten zien hoe zij tot een antwoord zouden komen en onthullen zo de wetenschap achter de vragen. Kijken heeft dus zin, het maakt de quiz iets makkelijker.

Op 28 november is de publicatie van de finalevragen in landelijke en regionale kranten, de VPRO-gids en op nwq.vpro.nl. Alle antwoorden moeten voor 21 december 2009 12.00 uur binnen zijn.

Het Voorspel

Iedere aflevering van `Nationale Wetenschapsquiz, het Voorspel' vertellen twee finalisten wie ze zijn en waarom ze willen strijden in de quiz. Wat hebben ze met wetenschap en met welke grote vragen kampen ze? Niet alleen het antwoord daarop is belangrijk, maar ook hoe de oplossing van een probleem aan de hand van experimenten en redeneren tot stand komt.

Uitzendschema Nationale Wetenschapsquiz 2009

De 5 afleveringen van de Nationale Wetenschapsquiz 2009 worden door de VPRO op Nederland 2 uitgezonden.
29 november De Nationale Wetenschapsquiz, Het Voorspel (1) 6 december De Nationale Wetenschapsquiz, Het Voorspel (2) 13 december De Nationale Wetenschapsquiz, Het Voorspel (3) 20 december De Nationale Wetenschapsquiz, Het Voorspel (4) 27 december De Nationale Wetenschapsquiz, de finale

De finale van De Nationale Wetenschapsquiz 2009 is op 27 december te zien bij de VPRO.

Nationale Wetenschapsquiz Junior
Op 20 december is de uitzending van de Nationale Wetenschapsquiz Junior. De vragen worden op 28 november gepubliceerd in diverse kranten, kidsweek, de VPRO-gids en op
www.deknapsteklasvannederland.nl. Alle antwoorden moeten voor 14 december 2009 12.00 uur binnen zijn.