Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Welke school heeft de knapste klas van Nederland?

3 december 2009

De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2009: zondag 20 December, 17.20 uur op Nederland 3

In de Nationale Wetenschapsquiz Junior strijden vier basisschoolklassen om de titel 'Knapste klas van Nederland'. Elke klas heeft een knappe kop geselecteerd die de titel, en de daaraan gekoppelde ontdekkingsreis, in de wacht moet gaan slepen. De Nationale Wetenschapsquiz is een jaarlijks terugkerend programma van de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De quiz wordt gepresenteerd door Lottie Hellingman. Op 20 december zie je welke klas zich een jaar lang de knapste klas van Nederland mag noemen.

De quiz zit wederom vol stinkende, enge en slijmerige vragen die worden afgewisseld met wat pittige doordenkers. De kinderen zullen van goeden huize moeten komen om hier als winnaar uit de bus te komen.

In de zinderende finale zullen de klassenvertegenwoordigers uit groep 8 van CBS De Vliet uit Klaaswal, de G.J. Van den Brinkschool uit Wageningen, OBS Cranendonck uit Maarheze en OBS De Tweemaster uit Nigtevecht het tegen elkaar opnemen. Welke klas zal zich een jaar lang de knapste klas van Nederland mogen noemen? Kijk op 20 december om 17.20 uur naar Nederland 3.

Doe mee aan de Juniorquiz

Knappe kinderen en knappe klassen kunnen ook zelf meedoen aan de quiz. De Nationale Wetenschapsquiz JUNIOR is bestemd voor alle basisschoolkinderen in Nederland en België. Je kunt of zelf meedoen, of met de hele klas. De winnende klas wint een reis naar een pretpark in Nederland. Ben je in je eentje slimmer dan de rest? Dan win je een reis naar een pretpark ergens in de Europese Unie. De vragen van de juniorquiz staan vanaf zaterdag 28 november in bijna alle dagbladen, de VPRO-gids en op internet (www.nwo.nl/quiz). Je kunt nog tot 14 december meedoen.

De Nationale Wetenschapsquiz Junior komt tot stand in samenwerking en met steun van NWO, Platform Bèta Techniek, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de VPRO.

Uitzending

Zondag 20 december, 17.20 uur, Nederland 3. Herhaling: zaterdag 26 december, 12.05 uur, Nederland 3

Over NWO

NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

..............................

Meer informatie

* VPRO persvoorlichting, Judith Michels

* t.: 035 671 23 27, pers@vpro.nl,

* NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
* t.: 070 344 07 13, voorlichting@nwo.nl

* Zie ook: www.nwo.nl/quiz