College van Beroep voor het bedrijfsleven

Geen extra koopzondag in de gemeente Lisse op 20 december 2009

Den Haag, 18 december 2009 - De winkels in de gemeente Lisse mogen op zondag 20 december 2009 niet tussen 12.00 en 17.00 geopend zijn op grond van de ontheffing die burgemeester en wethouders onlangs hebben verleend in verband met de viering van Kerst. Dat volgt uit een mondelinge uitspraak die de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven vandaag heeft gedaan.

De voorzieningenrechter heeft de ontheffing geschorst omdat burgemeester en wethouders een onjuiste toepassing hebben gegeven aan de winkeltijdenverordening. De ontheffing was verleend in verband met het plaatsvinden van een feestelijkheid. Er is echter niet gebleken welke feestelijkheid op die dag plaats zal vinden en tevens niet of de genoemde feestelijke activiteiten ten tijde van het verlenen van de ontheffing reeds gepland waren.

Doordat de ontheffing is verleend aan alle winkeliers in de gemeente Lisse, komt de ontheffing eigenlijk overeen met het aanwijzen van een extra algemene koopzondag. De voorzieningenrechter merkt daarbij op dat de gemeenteraad de mogelijkheid heeft om burgemeester en wethouders de bevoegdheid te geven twaalf koopzondagen aan te wijzen. De gemeenteraad heeft deze bevoegdheid echter beperkt tot zes zon- en feestdagen, van welke bevoegdheid ook gebruik is gemaakt. Door het aanwijzen van deze extra koopzondag, hebben burgemeester en wethouders in strijd met de verordening gehandeld.

LJ Nummer:

BK7097
Zie het origineel

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 18 december 2009