Ingezonden persbericht

Winterse zondagen in Gemeentemuseum Den Haag

20 december 2009 en 3 januari 2010

Wilt u inspiratie opdoen voor het dekken van uw Kersttafel? Heeft u altijd al willen weten waar u informatie kunt vinden over uw porseleinen vaas? Of bent u benieuwd hoe u zich nou echt moet gedragen aan tafel bij de koningin? Rond de tentoonstellingen Eten en drinken in de Stijlkamers, Zilver op tafel, Zilver en bestek uit de collecties Frederiks, De wondere wereld van het Tsjechisch-Slowaakse glas en Delftsaardewerk.nl organiseert het museum in de kerstvakantie twee zondagen waarop er van alles te doen is voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen waarbij kunst, eten, drinken en tafelmanieren centraal staan.

Op zondag 20 december vertelt Nahnya barones van Voorst tot Voorst, expert in representatie, omgangsvormen en tafelmanieren, over hoe we een goede eerste indruk maken, op welke manier we nieuwe relaties zorgvuldig ontvangen en hoe we aan tafel een goede gastvrouw/heer kunnen zijn. De lezing is interessant voor 'beginners' en 'gevorderden', en onmiddellijk thuis toepasbaar!

Volwassenen kunnen keramiek beschilderen onder begeleiding van een kunstenaar. Kinderen kunnen gelijktijdig in de workshop Jimmiejammie een fantastisch kerstdiner maken met groene wijn, paarse bananen, roze gebakken aardappeltjes en wat ze allemaal wel niet meer kunnen verzinnen. Al dit eten wordt opgediend op een tafel in de presentatie Eten en drinken in de Stijlkamers, zodat het resultaat ook door het publiek gezien kan worden. De kinderen nemen hun eigen eten mee naar huis en krijgen een foto als aandenken aan dit gekste etentje ooit.

Op zondag 3 januari is er behalve de workshop Jimmiejammie, ook een workshop voor ouders die samen met hun kinderen aan de slag willen. Onder begeleiding van kunstenaar Carolien Adriaansche maken ze, met behulp van de meest uiteenlopende verpakkingsmaterialen, voorwerpen die je tijdens een chic diner allemaal gebruikt, zoals een tafelkleed, servetringen of placemats.

Daarnaast is er ook de kindertour Smakken en slurpen die de bezoeker met zijn (klein)kind meeneemt langs de hoogtepunten in de Stijlkamers en die gaandeweg van alles vertelt over eten, drinken, tafelmanieren en ook nog over kunst!

Kortom, in het Gemeentemuseum kunt u geheel in een winterse feeststemming raken met afwisselende workshops, interessante tentoonstellingen en glühwein en appelbeignets in het Grand café. Meer informatie over tijden en prijzen is te vinden op www.gemeentemuseum.nlIngezonden persbericht