Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 15-12-2009

AVRO CLOSE UP: 'VENSTERS OP VERMEER - 10 SHORT STORIES'

De AVRO brengt de documentaire 'Vensters op Vermeer - short stories'. In deze film over Johannes Vermeer (1632-1675) ontrafelen hedendaagse kunstenaars, fotografen en culturele opinieleiders de buitengewone en mysterieuze impact van deze schilder. De documentaire wordt uitgezonden in de documentairerubriek AVRO Close Up op zondag 20 december uit om 18.15 uur uit op Nederland 3.

Bijna 350 jaar na zijn dood laat de schilder Johannes Vermeer een klein oeuvre van nog geen 40 schilderijen na. Over zijn leven, wat hij dacht en wat hij bedoelde te zeggen met zijn werk, is vrijwel niets bekend. Tóch is Vermeer in onze tijd alom vertegenwoordigd. Een veiling van een laatste Vermeer op de markt was wereldwijd voorpaginanieuws, tentoonstellingen zijn kaskrakers en de roman en speelfilm 'Girl with a Pearl Earring' trokken wereldwijd een miljoenenpubliek. Vermeers invloed gaat zelfs verder en dieper. Het is niet voor niets dat invloedrijke filmmakers, fotografen, kunstenaars, kunsthistorici en denkers worden gegrepen door het werk van deze zeventiende-eeuwse meester.

Wat maakt Vermeer zo actueel? In de film komen onder anderen wereldberoemde fotografen als Erwin Olaf, Steve McCurry, Joel Meyerowitz, Philip-Lorca diCorcia en Tom Hunter aan het woord. Hoe eigentijds zijn Vermeers beelden? Bestseller auteur en filosoof Alain de Botton, schilder Chuck Close, filmregisseur Peter Webber, schrijfster Tracy Chevalier en kunsthandelaar Otto Naumann ontrafelen allen op hun eigen manier het geheim van de 'Sfinx van Delft'. Ook kunsthistorici en Vermeerkenners als Geoffrey Batchen, Lawrence Weschler, Walter Liedtke en Arthur K. Wheelock verklaren het hedendaagse succes van zijn werk.

'Vensters op Vermeer - 10 korte verhalen' is een documentaire van Hans Pool, die zorgde voor het camerawerk en de regie (bekend van 'Van Dis in Afrika' en 'Van Moskou tot Magadan') en kunsthistoricus, journalist en scenarioschrijver Koos de Wilt, verantwoordelijk voor research en interviews ('Rembrandt Inc.'). De documentaire is een productie van Lagestee Film in samenwerking met de AVRO.

AVRO Close Up: 'Vensters op Vermeer- 10 korte verhalen', zondag 20 december om 18.15 uur, Nederland 3.


---