Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Extra voorstellingen in verband met grote belangstelling VENLOSE OORLOGSFILMS IN LIMBURGS MUSEUM

Op 1 maart aanstaande is het 65 jaar geleden dat de oostelijke stadsdelen van Venlo werden bevrijd. Daarmee kwam een einde aan een inktzwart hoofdstuk uit de plaatselijke geschiedenis. In de aanloop naar deze historische mijlpaal organiseren het Limburgs Museum en het Gemeentearchief speciale filmmiddagen over de Tweede Wereldoorlog in Venlo. De voorstellingen zijn gepland op zondag 20 december, dinsdag 22 december en woensdag 23 december aanstaande. Er is een voorstelling om 14.00 uur en om 15.30 uur. Kaarten zijn vanaf heden in de voorverkoop verkrijgbaar aan de kassa van het Limburgs Museum. Per voorstelling zijn negentig plaatsen beschikbaar. De voorverkoop voorkomt gedrang en teleurstelling op de dag van de voorstelling zelf en misschien is zo'n toegangskaartje wel een leuk cadeautje voor erbij met Sinterklaas. Wellicht is het een idee om bijvoorbeeld in het kader van een familiebijeenkomst een voorstelling bij te wonen en meteen het Limburgs Museum te bezoeken. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Op de website van het Limburgs Museum (www.limburgsmuseum.nl) wordt bijgehouden hoeveel plaatsen er nog per voorstelling beschikbaar zijn.

Op het programma staan de belangrijkste films en ongemonteerde filmopnames gemaakt in de periode 1944-1945. Zo is sinds lange tijd weer eens de legendarische 'Puinfilm' te zien, waarin de Venlose cineasten Dré Brenneker en Baer Thiery verslag doen van de desastreuze gevolgen van de bombardementen en beschietingen op Venlo. Het document is bijna vijfenzestig jaar oud, maar heeft nog altijd een overrompelende zeggingskracht. Je gelooft je eigen ogen niet. Dat de stad zó in puin heeft gelegen, is bijna onvoorstelbaar voor degenen die na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren en het allemaal niet hebben meegemaakt.

De kwalificatie 'heel bijzonder' geldt zonder enig voorbehoud ook voor de opnames die de filmer John Fernhout in Venlo heeft gemaakt in de dagen na de bevrijding. Fernhout filmde in opdracht van de Nederlands regering in ballingschap. Door de bank genomen was hij steeds als eerste Nederlandse cineast aanwezig als een stad of dorp werd bevrijd. Op 2 maart 1945 gaat hij in Venlo aan de slag. Hij filmt vooral de mensen. We zien beduusde Venlonaren die weer brood krijgen, die soep eten voor het stadhuis, die met zwaar beladen fietsen, karren en kruiwagens terugkeren naar hun vaak kapotgeschoten huis. Het zijn impressies van een stad en streek waar na jaren van oorlog en ontbering, bewoners nog moeten wennen aan de vrede.

Verder staan nog enkele korte films op het programma zoals de 'Wederopbouwfilm' en 'Noord helpt Zuid'. Beide documentaires werden in de zomer van 1945 gemaakt en landelijk in bioscopen vertoond in het kader van hulpacties voor het zo zwaar getroffen Noord-Limburg. Tot slot van de filmvoorstelling wordt de bekroonde documentaire 'Bombardementen op de Venlose Maasbruggen' van Huub Smets vertoond. De filmer, die als vrijwilliger verbonden is aan het Gemeentearchief Venlo, heeft op basis van de archiefcollecties een indrukwekkende documentaire gecomponeerd.

Bijzonder in de documentaire van van Huub Smets zijn de fragmenten afkomstig uit het Imperial War Museum in Londen. Ze behoren tot de categorie oorlogsverslaggeving. De filmer zit in de bommenwerper, de luiken gaan open en de dodelijke last valt op de stad Venlo. Uitvoerig is gefilmd op 3 december 1944, tijdens de bevrijding van Blerick die als 'The perfect battle of Blerick' de geschiedenisboeken is ingegaan.

De verschillende programmaonderdelen op de filmmiddag worden ingeleid of van toelichting voorzien door museummedewerker en publicist Sef Derkx.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandagen, 25 december en 1 januari gesloten




Ingezonden persbericht