Ingezonden persbericht


Persbericht

Vorstelijke familievoorstelling rond prentenboek Prinses Arabella

Amsterdam, 14 december 2009

Tg. Lange Mannen presenteert haar nieuwe familievoorstelling Prinsesje Arabella, gebaseerd op het prentenboek Prinses Arabella is jarig van illustratrice Mylo Freeman. Dit muzikale en moderne sprookje gaat in de Kerstvakantie op 20 en 21 december in première in jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam en toert daarna langs de verschillende theaters in Nederland. Ter aanvulling op de voorstelling heeft Freeman een workshop ontwikkeld, die op 21 december voor het eerst bij te wonen is.

De familievoorstelling Prinsesje Arabella wordt geregisseerd door Rob de Kuiper en is geschreven door scenarioschrijfster Mariëlle van Sauers, die beiden eerder tekenden voor de succesvolle jeugdvoorstellingen Joachim en M'oma en Lange Mannen, waaraan Tg. Lange Mannen zijn naam ontleende. Prinsesje Arabella is het kleurrijke verhaal over een verwend prinsesje, dat echt alles heeft dat je kunt bedenken. Voor haar verjaardag vraagt ze het allergrootste en meest bijzondere cadeau dat ze kan verzinnen...een echte olifant! Dat gaat zelfs de koning en de koningin te ver en ze besluiten hun dochter een 'mee-maaksel' te geven: iets dat je mee kunt maken.

De olifant komt er toch, maar is ongelukkig in het paleis en wil meteen weer terug naar huis. Dan volgt een bijzondere reis van Arabella en de olifant waarbij ze onderweg de meest eigenaardige figuren tegenkomen en haar ouders nooit ver uit de buurt zijn. Ten slotte zorgt een olifantenjong voor een wel heel verrassend happy end. Prinsesje Arabella is een modern sprookje waarin Arabella ontdekt dat je niet alles kunt hebben en dat vriendschap niet te koop is. Een prikkelende en fantasierijke voorstelling vol mooie liedjes en open doekjes.

Prinsesje Arabella van Tg. Lange Mannen is te zien in Amsterdam op 16 december om 14.30 uur in het Bijlmer Parktheater (try-out) en op 20 december (première) en 21 december (perspremière) om 14.30 uur in jeugdtheater De Krakeling. Workshop Mylo Freeman op 21 december om 13.30 uur Voor meer informatie en de complete speellijst voor seizoen 2009/2010: www.lange-mannen.nl

Credits: regie: Rob de Kuiper, tekst: Mariëlle van Sauers, spel: Gustav Borreman, Margien van Doesen en Joy Wielkens, muziek: Janfie van Strien, decor en kostuums: Suzanne Kollen, affiche- en flyerbeeld: Bas Zuyderland, grafische vormgeving: Tijl Akkermans, productie en techniek: Bas Steenstra, assistentie: Jaqueline Martèl, zakelijke leiding: i-2-3/Bas Steenstra.

Informatie voor de Uitagenda

Prinsesje Arabella door Tg. Lange Mannen, familievoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar, geïnspireerd op de gelijknamige prentenboeken van Mylo Freeman. Prinsesje Arabella is het kleurrijke verhaal over een verwend prinsesje, dat echt alles heeft dat je kunt bedenken. Voor haar verjaardag vraagt ze het allergrootste en meest bijzondere cadeau dat ze kan verzinnen...een echte olifant!

Amsterdam: 16/12. Bijlmer Parktheater, try-out. 14.30 uur. 20/12, De Krakeling, première, 14.30 uur.

21/12, De Krakeling, première 14.30 uur + workshop door Mylo Freeman, 13.30 uur.

Rotterdam: 23/12, De Tamboer, 14.00 uur.
02/01/2010, LCC Castagnet, 14.00 uur.
Tilburg: 03/01, Theaters Tilburg, 14.00 uur.
Lelystad: 06/01 Agora, 14.00 uur.
Boxmeer: 10/01, Weijertheater, 14.30 uur.
Amstelveen: 17/01, Amstelveens Poppentheater, 14.30 uur. Voor meer informatie en de complete speellijst: www.lange-mannen.nl.

Achtergrondinformatie

Tg. Lange Mannen
Stichting i-2,3/ Tg. Lange Mannen maakt al vanaf 1997 eigenzinnige theatervoorstellingen en legt zich sinds 2006 vooral toe op het maken en spelen van nieuwe stukken voor het Nederlandstalig jeugdtheater. De vaste kern bestaat uit regisseur Rob de Kuiper, schrijfster Mariëlle van Sauers, acteur Gustav Borreman, componist Janfie van Strien, vormgever Bas Zuyderland en producent Bas Steenstra. Zij delen dezelfde visie op theater en zo ontstaan intieme, verbeeldingsvolle voorstellingen mét inhoud, die persoonlijk getint zijn en dicht bij het leven staan. Tg. Lange Mannen staat voor eigentijds theater, dat zich kenmerkt door poëtische teksten, eigen composities uit alle windstreken, een transparante vormgeving, herkenbare personages, onbegrensde fantasie en heel veel spelplezier. Eerdere jeugdproducties van stichting i-2,3/Tg. Lange Mannen zijn Joachim en M'oma en Lange Mannen, dat dit seizoen in reprise gaat en van half maart tot eind april nog te zien is in theaters en op scholen en tegen die tijd ruim 80 maal heeft gespeeld.

Rob de Kuiper

Acteur, theater- en tv-regisseur. Studeerde af in 1988 aan de Regie-opleiding van de A'damse Theaterschool. Speelde mee in vele producties van theatergroep Els Inc. van Arie de Mol. Regisseert sinds lange tijd readings voor het festival Hollandse Nieuwe en ad-hoc producties. Met producent Bas Steenstra sinds 1997 verantwoordelijk bij stichting i-2,3 voor diverse producties voor volwassenen en sinds 2006 actief binnen het jeugdtheater. Van zijn hand zijn de eerdere producties Joachim en M'oma en Lange Mannen.

Mariëlle van Sauers
Actrice en scenarioschrijfster. Ze schreef voor - en speelde o.a. bij Het Waterhuis en Made in da Shade, tegenwoordig MC. Daarnaast speelde ze gastrollen in Nederlandse films en televisieseries. Vanaf 2002 werd ze bekend bij het grote publiek door haar rol in de dramaserie Ernstige Delicten. Samen met Jolein Laarmans schreef ze het scenario voor de 7-delige jeugdserie Taxi van Palemu. Deze serie was te zien in het programma Villa Achterwerk van de VPRO en won de Beeld en Geluid Award 2007 voor de categorie Jeugd. Voor stichting i,2,3/ Tg. Lange mannen schreef ze de poëtische tekst Joachim en M'oma en ontving hiervoor de Hollandse Nieuwe Junior Toneelschrijfprijs voor het beste jeugdtheaterstuk in 2004. Het stuk Joachim an' Granny werd ook opgevoerd door het West Yorkshire Playhouse in Leeds. Afgelopen seizoen werd haar tekst Lange Mannen door stichting i-2,3 ruim 50 maal opgevoerd en ook voor deze nieuwe voorstelling Prinsesje Arabella verzorgt zij de tekst.

Gustav Borreman
Acteur en theatermaker.
Studeerde in 1997 af aan de Amsterdamse Theaterschool en heeft inmiddels een behoorlijk repertoire aan rollen opgebouwd bij uiteenlopende gezelschappen. Zo speelde hij eerder bij Het Waterhuis, Theater Artemis en Het Grote Hoofd en stond in meerdere producties van Zuidelijk Toneel Hollandia en het Hollandse Nieuwe Festival. Ook acteerde hij in diverse televisieseries. Bij stichting i-2,3 /Tg. Lange Mannen speelde hij de titelrol in Joachim en M'oma en vormde samen met Janfie van Strien de Lange Mannen.

Margien van Doesen
Actrice en theatermaakster.
Studeerde af aan de Amsterdamse Theaterschool in 2003 en speelde daarna rollen bij Het Vervolg, Cie. Dakar, Speeltheater Holland en Productiehuis Frascati. Heeft sinds vier jaar ook haar eigen gezelschap 't Woud Ensemble, waarmee ze samen met Jos van Hulst ieder jaar een locatietheatervoorstelling verzorgt die te zien is op bijna alle grote zomerfestivals.

Joy Wielkens

Actrice en zangeres
Studeerde af aan de Kleinkunst academie van de Amsterdamse Theaterschool in 2003 en speelde o.a. bij theatergroep ZEP, het Filiaal en Alba Theaterhuis en had een aantal gastrollen bij tv-series. Stond 1 jaar in de Duitse Lion King en verzorgde daarnaast diverse zangoptredens. Heeft sinds dit seizoen ook een eigen liedjesprogramma Negra, waarmee ze momenteel door Nederland toert.

Janfie van Strien
Muzikant, componist, producent
Vast lid van o.a. de Amsterdam Klezmer Band, Bernie's Lounge en De Jongens Driest. Als sessiemuzikant speelde hij bij de band Normaal en Luie Hond en met zijn band Jongens Driest verzorgde hij eerder livemuziek bij Theater Artemis. Componeerde in 2008 alle muziek voor Lange Mannen en speelde daarin naast Gustav Borreman mee als muzikant/acteur. Voor Prinsesje Arabella verzorgt hij wederom de compositie en is verantwoordelijk voor alle muziekopnames op de gelijknamige CD.


---