Politie Haaglanden

Persberichten 20 december

Haaglanden, 20-12-2009

Woninginbreker betrapt
Den Haag Politieagenten hielden vrijdag 18 december rond 22.00 uur een 16-jarige Hagenaar aan, als verdachte van een woninginbraak aan de Coornhertstraat. De meldkamer kreeg de melding dat vier mannen een ruit van de woning verbroken hadden, waarop de agenten naar de woning gingen. Zij troffen daar de Hagenaar, die benen nam toen hij de politie zag. Na een korte achtervolging te voet konden de agenten hem overmeesteren. In zijn zakken vonden ze verschillende goederen die waarschijnlijk van inbraak afkomstig zijn. De agenten traceerden met behulp van de buren de bewoonster, die aan het werk was en stelden haar op de hoogte van de inbraak. De technische recherche onderzocht de woning op sporen en het onderzoek naar de overige daders loopt nog. De Hagenaar is in verzekering gesteld.

Man valt agenten aan
Den Haag Een 34-jarige Hagenaar vloog vrijdag 18 december om 17.20 uur een agente aan en probeerde haar te wurgen. Haar collega kon met gebruik van geweld en pepperspray haar ontzetten en uiteindelijk konden ze hem samen aanhouden. De agenten waren bij de man in de woning, omdat hij ervan verdacht werd door te zijn gereden na een aanrijding op de Van Zeggelenlaan. De auto die voor zijn deur stond, had (verse) schade en was van hetzelfde type als die betrokken was bij de aanrijding. Bij het aanspreken van de man, roken de agenten een alcohollucht. Ze vroegen hem een blaastest af leggen. Daaruit bleek dat hij teveel gedronken had om te mogen rijden. Ze deelden hem mee dat hij daarom was aangehouden en mee moest naar het bureau om te bepalen hoeveel hij precies gedronken had. Hierop ging de man door het lint en vloog hij de agente aan. Beide agenten raakten bij het gevecht gewond en konden hun dienst niet voortzetten. De man zit nog vast. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Jeugd blokkeert weg met ijsmuur
Den Haag Agenten braken vrijdagavond 18 december om 20.00 uur een ijsmuur af die de doorgang voor het verkeer op het Moerbeiplein verhinderde. Waarschijnlijk vond de plaatselijke jeugd het grappig de weg met blokken ijs te versperren. Weggebruikers vonden het minder grappig en belden de politie.

Man bedreigd met vuurwapen
Den Haag Agenten trokken vrijdag 18 december om 23.10 uur op de Dunne Bierkade hun wapen bij de aanhouding van een 46-jarige Hagenaar. De man had kort daarvoor een 38-jarige Hagenaar met een vuurwapen bedreigd. De 38-jarige liet zijn hond uit, toen de man hem opeens bedreigde met het wapen. Nadat zijn belager wegliep, belde hij direct de politie. Op het moment dat de agenten arriveerden, zagen ze de man op de Dunne Bierkade, waar ze hem met getrokken wapen aanhielden. Het vuurwapen van de man bleek een alarmpistool. Aanleiding voor de bedreiging is nog onbekend, wel verklaarde de 38-jarige dat zijn hond twee maanden geleden was aangevallen door de hond van de 46-jarige Hagenaar. De politie onderzoekt de zaak. De 46-jarige is in verzekering gesteld. Bij een doorzoeking in zijn woning vonden agenten een hennepkwekerij en nog twee nepwapens. Veel speelgoedwapens die in het buitenland te koop zijn, lijken zoveel op echte vuurwapens, dat ze om die reden in ons land verboden zijn. Wie toch zon wapen aanschaft loopt het risico op een forse boete en bij een treffen met de politie op een behandeling als van een gewapende crimineel.

Wateroverlast leidt naar hennepkwekerij
Den Haag Politieagenten vonden naar aanleiding van klachten over wateroverlast een hennepkwekerij in een woning aan de Obrechtstraat. Ze hielden de 32-jarige bewoner van het pand aan. Op de bovenste verdieping van zijn woning vonden ze 208 hennepplanten. Die werden in beslag genomen en vernietigd. Bovendien constateerde de energiemaatschappij diefstal van stroom. De Hagenaar kreeg een proces-verbaal.
Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Man door vitrinekast
Den Haag Een 48-jarige Hagenaar raakte vrijdag 18 december om 20.05 uur in een woning aan de Lisztstraat zwaargewond. Een 37-jarige man duwde hem bij een ruzie weg, waardoor hij tegen een vitrinekast aanviel. Hij liep hierdoor ernstige snijwonden op en verloor veel bloed. De ambulance vervoerde hem naar het ziekenhuis. De 37-jarige is aangehouden en wordt verhoord. De politie onderzoekt de zaak.

Vrouw buitengesloten door kind
Den Haag Een 54-jarige vrouw raakte zaterdag 19 december om 12.00 uur buitengesloten op het balkon van een woning aan de Noordpolderkade. Een 1-jarige kindje had de deur achter haar gesloten. Ze stond er al ongeveer anderhalf uur, toen een onbekend gebleven getuige de politie waarschuwde. Gezien de buitentemperatuur en het feit dat het kindje binnen mogelijk met de snoeren van de kerstboom speelde, forceerden agenten de voordeur en bevrijdden de vrouw uit haar benarde positie.

Inbreker op heterdaad betrapt
Den Haag Getuigen belden zaterdag 19 december om 15.10 uur de politie dat ze achter een inbreker aanzaten. De inbreker probeerde te vluchten over het voetbalveld en door een sloot, maar werd op de Aagje Dekenlaan getackeld door agenten. In zijn zakken zaten inbrekerswerktuigen en twee gestolen mobiele telefoons. Die waren weggenomen uit een woning aan dezelfde straat. De 51-jarige Hagenaar werd aangehouden en aanstaande dinsdag voorgeleid. Agenten haalden met zijn toestemming droge kleding uit zijn woning.

Koffie voor de buurtpreventen
Leidschendam-Voorburg Agenten liepen zaterdag 19 december tussen 21.00 en 23.00 uur samen met een groepje buurtpreventen een ronde door Voorburg. Eén van de buurtpreventen zag op de Prinses Margrietlaan dat van een auto de deur niet goed op slot zat. Hij belde aan bij de dichtstbijzijnde woning. De eigenaar van de auto woonde daar inderdaad en was zó tevreden over zoveel attentie, dat hij de hele groep uitnodigde voor koffie. Dit was gezien de kou en sneeuwval, niet tegen dovemansoren gezegd. De groep vervolgde daarna weer helemaal opgewarmd de ronde.

Verwarde man met vuurwapen
Leidschendam/Voorburg Een 25-jarige man uit Voorburg belde zaterdag 19 december om 02.19 uur 112 omdat zijn medebewoner verward overkwam en een vuurwapen had getoond. Daarop was de Voorburger de woning aan de Koningin Wilhelminalaan ontvlucht. Verschillende politiewagens omsingelden de woning. De verdachte, een 22-jarige man, probeerde te ontsnappen via het balkon, maar viel door het glazen dak van uitbouw van een lager gelegen woning. Daar konden de agenten hem aanhouden. Hij raakte hierbij niet dusdanig gewond dat hij naar het ziekenhuis moest.

Vechtpartij in benzinestation
Rijkswijk Vier mannen vochten zaterdag 19 december om 03.30 uur in een benzinestation op de Laan van Hoornwijck. Toen agenten arriveerden, stond het viertal buiten en wilden ze allemaal aangifte tegen elkaar doen. Alle vier (18, 19, 22 en 25 jaar uit Leidschendam, Delft en Rijswijk) werden aangehouden en de politie onderzoekt de zaak. Aanleiding ligt waarschijnlijk in een ruzie die eerder op de avond op de Prins Bernhardlaan in Leidschendam plaatsvond, waarbij de 18-jarige man uit Leidschendam op de 22-jarige Rijswijker zou zijn ingereden.

Crossen door natuurgebied
Honselersdijk Agenten troffen zaterdag 19 december om 15.00 uur een groepje mannen dat aan het schaatsen was op het ijs van de waterberging in de Wollebrand. Ook was er door autos door het gras gecrost. Overal waren diepe bandensporen en het grasveld was volledig vernield. De mannen gaven toe dat zij met drie autos gecrost hadden. De agenten gaven ze een boete omdat ze zich bevonden op terrein dat verboden toegang was. Ook zal de gemeente aangifte doen van de vernieling en de schade op de drie bestuurders (26 en 31 jaar uit Honselersdijk, Naaldwijk en de Lier) verhalen.

Dronken automobilist rijdt door na aanrijding
s-Gravenzande Een 46-jarige man uit s-Gravenzande veroorzaakte zaterdag 19 december om 01.20 uur een frontale aanrijding op de Naaldwijkseweg en ging er vervolgens vandoor. De ambulance kwam naar de plaats van het ongeval omdat een inzittende van de auto waar de man tegen aan gereden was, last had van benauwdheid. Ze hoefde echter niet naar het ziekenhuis. Een agent in vrije tijd zag de aanrijding en stapte bij de surveillancewagen in om de verdachte aan te wijzen. Ze hielden de man uit s-Gravenzande even later aan en bij een blaastest bleek dat hij te veel gedronken had om te mogen rijden. Op het politiebureau blies de man 725 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd, hij kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van een ongeval. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Fietser negeert stopteken
Maasland Surveillerende agenten zagen vrijdag 18 december om 21.50 uur een fietser op de Burgemeester Groot Enzerinksingel zonder enkele vorm van verlichting fietsen. Ze wilden de fietser hiervoor een boete uitschrijven, en parkeerden hun auto voor de aankomende fietser om hem staande te houden. Op het moment dat de fietser de politiewagen in de gaten kreeg, maakte hij echter vaart en probeerde de agenten te ontwijken. Een agent stapte uit en riep luid en duidelijk stop, politie. De fietser luisterde echter niet, waarop de agent al rennend de fietser vastpakte. Beide gleden hierdoor onderuit. De agent liep schaafwonden en een dikke knie op, de fietser bleef ongedeerd. De fietser bleek een 24-jarige Delftenaar en hij kreeg een boete voor het fietsen zonder verlichting én het negeren van een stopteken.

Zoetekauw winkeldief
Delft Beveiligers betrapten zaterdag 19 december om 17.30 uur een 30-jarige Hagenaar winkeldief. Hij had in een supermarkt op het Bastiaansplein meerdere boodschappen in zijn tas gestopt en vervolgens geprobeerd de winkel te verlaten zonder te betalen. Beveiligers hadden hem echter door. Ze hielden hem aan en belden de politie. Agenten namen de Hagenaar mee naar het politiebureau. Uit zijn tas kwamen onder andere drie zakken m&m's en een fles sterke drank. Op het bureau kreeg hij een proces-verbaal.

Politie zoekt getuigen twee pogingen straatroven Delft De Politie zoekt getuigen van twee pogingen tot straatroof die vrijdag 18 december tussen 22.25 en 22.55 uur plaatsvonden op de Oude Delft en Gasthuisplaats. De politie sluit niet uit dat ze door dezelfde daders gepleegd zijn. Een 26-jarige man uit Delft werd rond 220.30 uur op de Oude Delft door vier mannen aangesproken. Eén van hen droeg een bivakmuts en een ander toonde een vuurwapen. De Delftenaar kon de man wegduwen en ontkomen. Even later werd een 22-jarige man uit Waddinxveen ook door vier mannen bedreigd met een vuurwapen. De man vermoedde dat het wapen nep was. Bent u getuige geweest van deze straatroven en bedreigingen? Belt u dan met de recherche van bureau Delft via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met M. via 0800-7000.

Dronken vrouw zorgt voor overlast
Delft De politie moest zaterdag 19 december er aan te pas komen omdat een 42-jarige Delftse voor overlast zorgde op de Oude Delft. Ze was dronken en stond te schreeuwen. De agenten vertelden haar dat ze echt nu naar huis moest gaan. Dat vatte ze op een bijzondere manier op. Voor de agenten het door hadden, klom zij over de reling van een brug met de intentie in de gracht te springen. Op het moment dat zij de reling losliet, konden de twee agenten ieder nog net een arm van de vrouw vastpakken. Ze konden haar naar boven trekken en hielden haar aan voor openbare dronkenschap. Op het politiebureau kreeg ze daarvoor een bon en kon ze haar roes uitslapen.

Te dronken om te rijden: rijbewijs kwijt
Pijnacker/Nootdorp Bij een controle aan de Troelstralaan, moest een 39-jarige man uit Pijnacker zijn rijbewijs inleveren. Bij een blaastest bleek dat hij te veel gedronken had om te mogen rijden. Op het politiebureau blies hij 625 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Tanken met valse kentekenplaten: vlucht gemist
Delfgauw Surveillerende agenten vertrouwden zondag 20 december om 00.40 uur een situatie niet bij het pompstation Ruyven. Een man stond al met de slang in de hand, maar begon niet met tanken. De agenten trokken het kenteken van de auto na en ontdekten dat dat kenteken thuishoorde op een Daihatsu, terwijl de auto waar ze nu op zaten een BMW was. Ze hielden de man aan. Hij verklaarde al vrij snel dat hij van plan was te tanken zonder te betalen. Dit was hem echter nog niet gelukt, aangezien hij bij een pomp stond waarbij je met een bankpas moet betalen. De echte kentekenplaten van de BMW lagen in de achterbak. De 29-jarige man uit Capelle aan den IJssel vertelde op het politiebureau dat hij de valse kentekenplaten van een vriend gekregen had en ook wel vermoedde dat die gestolen waren. De man was op weg naar schiphol waar hij om 09.00 uur een vlucht had willen nemen. Die heeft hij niet gehaald. De politie onderzoekt de zaak.

Recalcitrante man aangehouden
Zoetermeer Het personeel van de HTM riep vrijdag 18 december om 22.55 uur de hulp in van de politie toen zij in de tram bij station Palenstein problemen hadden met een recalcitrante man. Toen de agenten de tram in kwamen, bleek al snel dat er met de man geen woord te wisselen viel en hij weigerde de tram te verlaten. De agenten hielden hem aan, maar hij verzette zich bij zijn aanhouding. Uiteindelijk konden ze hem boeien, maar ook op weg naar het politiebusje en eenmaal in de bus, bleef hij zich hevig verzetten, terwijl hij de agenten bespuugde en continu uitschold. De 20-jarige man uit Zoetermeer kreeg verschillende prcoessen-verbaal.

Beide groen licht? Getuigen aanrijding gezocht
Zoetermeer De politie zoekt getuigen van een aanrijding op woensdag 16 december om 16.25 uur. Twee autos botsen op de Oostweg op elkaar. Eén van hen kwam uit de richting van Utrecht en ging in de richting van Pijnacker. De andere auto kwam uit de richting van het Prinses Màximaplein en ging ook in de richting van Pijnacker. Niemand raakte gewond. Beide automobilisten verklaren groen licht gehad te hebben. Uit onderzoek bleek echter geen storing van de verkeerslichten. Om de toedracht van de aanrijding te achterhalen, is de politie op zoek naar getuigen van de aanrijding. Bent u getuige geweest van deze aanrijding? Belt u dan met Bureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met M. via 0800-7000.

Man onwel in auto
Zoetermeer Een 41-jarige man raakte zaterdag 19 december om 12.00 uur onwel in zijn auto. Hij slipte daardoor uit de bocht en reed tegen een boomstam aan, die langs de Buytenparklaan liggen. In de auto zaten ook zijn vrouw (38) en twee kinderen (5 en 7 jaar). De agenten gaven de kinderen de schrik een knuffelbeer. De man had last van zijn rug, vandaar dat de brandweer hem uit de auto moest knippen. De ambulance vervoerde hem vervolgens naar het ziekenhuis.