Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 20 december

Schagen, 20-12-2009 o 14.45 uur

Grote brand in woning (tevens homepagebericht)

Alkmaar, zondag 20 december 2009.

Rond 10.10 uur kreeg meldkamer de melding van een brand in een tussenwoning aan de Geestersingel in Alkmaar, ter hoogte van de Druivenlaan. De brandweer rukte onmiddellijk met groot materiaal uit en constateerde al snel dat het om een grote uitslaande brand ging.

Vanwege het gevaar voor naastgelegen woningen evacueerde de politie de bewoners van drie andere panden. Rond 11.00 uur had de brandweer het vuur onder controle. Ze konden voorkomen dat de brand oversloeg naar de belendende percelen. Die liepen wel rook- en waterschade op en de bewoners kunnen nog niet terug naar hun huis. Ze worden opgevangen door Salvage. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Oorzaak nog onbekend

De woning waar de brand begon is verloren gegaan. In het pand woont een oudere alleenstaande man die op het moment dat de brand uitbrak kranten rond bracht. Hij was dus niet thuis. De oorzaak van de brand is nog onbekend maar de politie gaat niet uit van brandstichting. De brandweer was nog tot in de middag bezig, ondermeer met het afsluiten van lastig traceerbare een gasleiding.

Dronken man belt herhaaldelijk alarmnummer

Alkmaar, zondag 20 december 2009.

Onder de ogen van surveillerende agenten belde een 37-jarige dronken man uit Alkmaar rond 00.30 uur vanaf het Waagplein, zonder enige noodzaak, met het alarmnummer 112. De man werd aanvankelijk gewaarschuwd voor zijn flauwe gedrag. Met het nodeloos bellen van het alarmnummer wordt de lijn bezet gehouden en kan iemand die in nood verkeert niet geholpen worden. Desondanks belde de man opnieuw. Hierop werd hij aangehouden. Vanuit de dienstauto belde de man nogmaals met 112 waarna zijn telefoon werd afgepakt. Hij werd overgebracht naar het bureau mede omdat hij zich niet kon legitimeren. Daar werd hij ter ontnuchtering ingesloten. De man is in de loop van de ochtend met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Huiselijk geweld

Sint Pancras, zaterdag 19 december 2009.

Rond 21.45 uur heeft de politie in een woning in Sint Pancras een 42-jarige man uit Broek op Langedijk aangehouden. De man was onder invloed van drank en heeft een kwade dronk. Hij ging tekeer tegen een tienermeisje en daarna tegen haar moeder die een harde duw kreeg. De man werd in verband met een nader onderzoek ingesloten.

Aanhoudingen wegens uitgaansgeweld

Regio, zondag 20 december 2009.

Het tegengaan van uitgaansgeweld is al enkele jaren een speerpunt van de Politie Noord-Holland Noord. In overleg met het bestuur en de horeca wordt er dan ook streng tegen opgetreden teneinde iedereen de mogelijkheid te bieden plezierig uit te gaan. De politie maakt daarbij gebruik van Horeca Interventieteams (HIT). Vooral in Hoorn had dit team het zaterdag druk, getuige onderstaande berichten:

Hoorn, zaterdag 19 december 2009.

Rond 01.35 uur werd op de Roode Steen een 34-jarige man uit Hoorn aangehouden wegens het veroorzaken van wanordelijkheden. Hij was betrokken bij een beginnend vechtpartijtje en wilde op verzoek van agenten niet weg gaan. Hij begon ze uit te schelden voor Nazis. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau waar een proces-verbaal tegen hem is opgemaakt.

Hoorn, zaterdag 19 december 2009.

Rond 02.00 uur werd op de Roode Steen een dronken 24-jarige man uit Zwaag aangehouden nadat hij in een café een portier te lijf was gegaan. De man stond in de zaak te roken. Toen de portier vroeg of hij naar buiten wilde gaan bedreigde hij hem en viel hem aan. Agenten namen de verdachte van de portier over en onderweg naar het bureau schold hij een vrouwelijke agent op een heftige manier uit. De man is ter ontnuchtering ingesloten en in de loop van de ochtend met diverse processen-verbaal op zak heengezonden. Hij wist zich weinig meer van zijn wangedrag te herinneren.

Hoorn, zaterdag 19 december 2009.

Rond 02.15 uur hielden agenten bij een horecagelegenheid op de Roode Steen een 24-jarige man uit Oosterblokker aan nadat hij zich wild en agressief gedroeg en door portiers een café was uitgezet. In der zaak scheurde hij zijn T-shirt van zijn lijf, klom in een paal en draaide in het rond. Daarbij kregen enkele omstanders een tik tegen hun hoofd. Buiten verzette de man zich hevig tegen de portiers en de ter assistentie verschenen agenten. Aan het politiebureau kreeg hij een bekeuring.

Hoorn, zaterdag 19 december 2009.

Rond 02.30 uur werd op de Roode Steen een 28-jarige man uit Zwaag aangehouden nadat hij een portier van een horecagelegenheid had belaagd en vervolgens niet weg wilde gaan. De man kreeg een het bureau een bekeuring mee en mocht naar huis.

Hoorn, zaterdag 19 december 2009.

Rond 05.30 uur werd op de Roode Steen een 33-jarige man uit Hoorn bekeurd omdat hij stond wild te plassen. Hij kon zich tevens niet legitimeren.

Ook in andere plaatsen diverse aanhoudingen wegens uitgaansgeweld

Enkhuizen, zaterdag 19 december 2009.

Rond 02.40 uur werd op de Torenstraat een 330-jarige man uit Enkhuizen aangehouden nadat hij zich vervelend had gedragen in een café en niet weg wilde gaan op vordering van een portier. Toen agenten hem aanhielden wegens verstoring van de openbare orde keerde de man zich tegen hen en verzette zich. De agenten moesten hem overmeesteren waarna hij werd opgesloten in een politiecel in het bureau van Hoorn. Nadat hij was afgekoeld werd hij na verhoor in de loop van de ochtend met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Agressieve vrouw mag afkoelen op het bureau

Den Helder, zondag 20 december 2009.

Rond 05.45 uur hebben agenten op de Koningstraat een 22-jarige vrouw uit Den Helder aangehouden omdat zij op straat wilde vechten met een andere vrouw. Een man sprong tussen beide en kon een vechtpartij voorkomen. Agenten zagen dit en probeerde de vrouw te kalmeren. Hierop ging ze tegen de agenten tekeer en schold ze uit. De vrouw werd overgebracht naar het bureau om af te koelen. In de loop van de ochtend mocht ze naar huis met een paar bonnen op zak.

Vechtersbazen bekeurd

Alkmaar, zaterdag 19 december 2009.

Rond 02.45 uur heeft de politie op het Waagplein twee mannen van 30 en 25 jaar uit Alkmaar uit elkaar gehaald nadat ze elkaar in de haren waren gevlogen. Ze gaven elkaar klappen en trappen. Tegen beide mannen is een proces-verbaal opgemaakt waarna ze in de loop van de nacht zijn heengezonden.

Alkmaar, zondag 20 december 2009.

Rond 02.35 uur werd door agenten op het Waagplein op straat bij een café een 30-jarige man uit Vianen aangehouden. Ze waren er getuige van dat de agressieve man een kopstoot gaf aan een 21-jarige man uit Alkmaar. Die liep daardoor een pijnlijke neus op. De verdachte is ter afkoeling overgebracht naar het bureau en kreeg daar een bekeuring.

Aanhouding na bedreiging van portier

Castricum, zaterdag 19 december 2009.

Rond 01.30 uur hebben agenten op de Doropsstraat een 40-jarige man uit Heemskerk aangehouden. De man wordt ervan verdacht een portier te hebben bedreigd met de dood. Bovendien sprak de man discriminerende taal. De verdachte, die merkbaar onder invloed van drank was, werd ter ontnuchtering ingesloten. In de loop van de ochtend is hij na te zijn verhoord met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Alcoholcontroles

Regio, zondag 20 december 2009.

Zoals deze week in een themabericht al aangekondigd controleert de Politie Noord-Holland Noord, zeker met de feestdagen voor de boeg, dag en nacht op alcoholgebruik in het verkeer met als doel het aantal aanrijdingen als gevolg van drank te verminderen.

Afgelopen weekend werden ook grotere controles gehouden in Den Helder, Schagen en Alkmaar. Door de sneeuw en kou was het verkeersaanbod geringer dan normaal. In de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 december werden er in Den Helder en Schagen in totaal 280 blaastesten van automobilisten afgenomen. Twee van hen kregen in Den Helder een proces-verbaal omdat ze teveel gedronken hadden

In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 december werd een grote controle gehouden in Alkmaar en wel op de Kennemerstraatweg. Daar werden 416 bestuurders gecontroleerd. Vijf hiervan hadden teveel drank op. De hoogste score was 565 ug/l (tot 220 toegestaan).

Feiten over het rijden onder invloed van alcohol
* Het rijden onder invloed is geen normale verkeersovertreding, het is een misdrijf. De politie controleert 24 uur per dag;
* Het ongevalrisico neemt bij één glas alcoholhoudende drank toe met 25%. Bij drie glazen is dit al 100%.

* In Noord-Holland Noord lopen jaarlijks zon 300 mensen letsel op door alcohol in het verkeer.

* Drankrijders veroorzaken landelijk meer dan 4.000 gewonden. Dit kost de maatschappij zon 2 miljard per jaar. De emotionele gevolgen zijn echter niet in cijfers of geld uit te drukken;
* Op rijden met drank staan forse straffen, zoals inname van het rijbewijs.

* Beginnend bestuurders komen bij een ademalcoholgehalte van 220 µg/l in aanmerking voor de Lichte Educatieve maatregel alcohol en verkeer op eigen kosten ( 350,--). Andere bestuurders komen bij een ademalcoholgehalte van 570 µg/l of meer in aanmerking voor de gewone Educatieve Maatregel alcohol en verkeer op eigen kosten (bijna 700,--). Bij recidive of zwaardere overtredingen is ook een onderzoek naar de geschiktheid mogelijk op eigen kosten (ruim 900).

* De meeste verzekeringsmaatschappijen verhalen de schade op de veroorzaker indien blijkt dat deze onder invloed was.

Kijk voor meer informatie
op:http://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/overtredingen/alcohol_en_drugs /

Rijbewijs ingenomen

Heiloo, zaterdag 19 december 2009.

Bij een routinecontrole rond 03.45 uur op het Zevenhuizen, liep een 19-jarige automobilist uit Heiloo flink tegen de lamp. Hij had veel teveel alcohol gedronken voor een beginnend bestuurder en blies aan het bureau bijna acht maal de toegestane hoeveelheid: 710 ug/l (tot 90 ug/l toegestaan). De man had sinds een jaar zijn rijbewijs. Dit is nu ingenomen door de politie en er is een proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Dronken vrouw rijdt tegen stoepranden

Castricum, zondag 20 december 2009.

Rond 03.00 uur zagen agenten op de C.F. Smeetslaan een 26-jarige automobiliste uit Alkmaar rijden die de hele rijbaan nodig had. Ze reed zonder licht en botste tegen de stoeprand aan. Nadat zij aan de kant was gezet bleek waarom. De vrouw had flink veel gedronken. Aan het bureau blies zijn als beginnend bestuurster ruim zeven maal de toegestane hoeveelheid: 660 ug/ (tot 90 toegestaan). Haar rijbewijs is onmiddellijk ingenomen en tegen de vrouw is een proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs beginnend bestuurder ingenomen

Heiloo, zaterdag 19 december 2009.

Rond 04.00 uur betrapten agenten op de Stationsweg een 19-jarige automobilist uit Heiloo op het rijden onder invloed van drank. De beginnend bestuurder blies aan het bureau 360 ug/l (tot 90 toegestaan) en mocht meteen zijn rijbewijs inleveren.

Overval tankstation

Alkmaar, zaterdag 19 december 2009.

Rond 08.15 uur is een medewerkster van een Tankstation aan de Bestevaerstraat overvallen. De vrouw was alleen in de zaak en raakte niet gewond. De dader ging er met wat wisselgeld vandoor.

De vrouw had juist de zaak geopend toen de verdachte binnen kwam. Hij liep met haar mee een kantoor in en wilde dat zij de kluis opende. Daartoe was de vrouw echter niet in staat. Onder bedreiging van een vuurwapen moest zij vervolgens de kassa openen en het wisselgeld in een tas van de man doen waarna hij vertrok.

De politie stelde onmiddellijk na de melding een onderzoek in maar heeft de man niet meer aangetroffen.

De dader voldoet aan het volgende signalement:

Man met een getinte huidskleur, Nederlands sprekend maar mogelijk van een Zuid-Europese afkomst, leeftijd ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud en een ongeschoren gezicht. De man droeg een dik grijs vest met een rits en een capuchon. Hij had ook een sjaal half voor zijn gezicht en droeg een lichtblauwe spijkerbroek en witte sportschoenen. Hij had een groen plastic tasje van de supermarkt C 1000 bij zich waar hij het geld in deed.

Getuigenoproep

Getuigen of andere mensen die inlichtingen kunnen verschaffen over dit misdrijf worden verzocht telefonisch contact op te nemen met de politie in Alkmaar: 0900-8844.