KNHS

Eric van der Vleuten wint Wereldbekerwedstrijd in Londen 20 december 2009
Eric van der Vleuten - Tomboy

Van der Vleuten aan leiding in West-Europese league

LONDEN (KNHS) - In het veel van een vertrekhal van een station weghebbende Olympia stadion groeide Eric van der Vleuten (Mierlo) in de wereldbeker kwalificatie samen met VDL Groep Tomboy (Emilion x AhorN0 uit tot de meest bejubelde combinatie. Messcherp stuurde Van der Vleuten zijn 10-jarige bruine ruin Tomboy over het barrageparcours. Nergens werd een millimeter te veel gereden, met als resultaat dat Eric de hoofdprijs van 23.775,-- Britse ponden binnenhaalde. Als extra bonus nam hij met deze zege ook de leiding over in de West-Europese league, waarin hij aan de leiding gaat met 57 punten.

Het leek op het oog tijdens het lopen van het basisparcours een zware wedstrijd te zullen worden, waarin het aantal foutloze combinaties tot een minimum beperkt zou blijven. Gaande de wedstrijd werd echter duidelijk dat parcoursbouwer Sven Rothenberger een parcours had neergezet dat zich gemakkelijker liet rijden dan bij het verkennen werd gedacht. Maar liefst elf combinaties van de 35 starters bleven foutloos, terwijl negen combinaties met slechts één enkele balk aan de benen aan de eindstreep kwamen. Onder de ongelukkigen die net niet foutloos beleven was ook Albert Zoer (Echten), die met de geweldig springende Okidoki weer eens de laatste boom uit de lepels tikte. Marc Houtzager (Rouveen) noteerde op de één na laatste hindernis een springfout. Zoer eindigde als 16de, terwijl Houtzager 19de werd.

Elf combinaties gingen in de barrage van start en de Ier Cian O'Connor zette met de KWPN gefokte Rancorrado (Gran Corrado x Hamlet) een snelle tijd neer, waarop eerst de Brit Ben Maher met de KWPN'er Robin Hood W (Animo x Libero H) zijn tanden stuk beet. De Zwitser Pius Schwizer met Carlina en de Italiaan Natale Chiaudani met SNAI Seldana di Campalto, net als Tomboy een nakomeling van Emilion, reden alle twee een behouden rit en waren tevreden met een foutloos rondje. Zij eindigden als vijfde en zesde.
Als één na laatste starter vertrok Van der Vleuten. "Ik vroeg een hoog tempo, mede omdat Tomboy heel goed aanvoelde in het basisparcours. Het zou moeten kunnen. Tussen de eerste en tweede hindernis maakte Tomboy even een luchtsprong, maar dat verstoorde ons ritme niet. Dat ritme werd ook niet verstoord toen Tomboy in de landing na de tweede hindernis een licht struikelpasje maakte. Ik kon heel goed voorwaarts blijven rijden en toen het lukte om de uiterst scherpe wending na de triple bar scherp voorwaarts te blijven rijden had ik het gevoel dat we konden gaan winnen. We doken zes tiende van een seconde onder de tijd van O'Connor en toen was het afwachten of de Française Pénélope Leprevost nog met de hengst Mylord Carthago onder mijn tijd kon duiken. Haar schimmel heeft een ruime galop, maar mist, zo bleek in haar rit, nog net even de wendbaarheid", aldus Van der Vleuten.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.olympiahorseshow.com

Uitslag FEI World Cup qualifier (1.60 m):


1) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Tomboy (Emilion x Ahorn)
- 0 / 0 - 35.08

2) Cian O'Connor (Ier) - Rancorrado (Gran Corrado x Hamlet) - 0 / 0 - 35.66

3) Pénélope Leprevost (Fra) - Mylord Carthago - 0 / 0 - 35.97
4) Ben Maher (Eng) - Robin Hood W (Animo x Libero H) - 0 / 0 - 36.07 16) Albert Zoer (Echten) - Okidoki (Jodokus x Topas) - 4 19) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS (Polydor x Bormio xx) - 4

Tussenstand FEI World Cup West-Europese league na 6 wedstrijden:


1) Eric van der Vleuten (Mierlo) - 57

2) Pius Schwizer (Zwi) - 48

3) Rodrigo Pessoa (Bra) - 41

4) Daniel Etter (Zwi) - 40

5) Natale Chiaudani (Ita) - 38
14) Albert Zoer (Echten) - 26
29) Leopold van Asten (Duizel) - 13
30) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - 12

Foto Eric van der Vleuten en Tomboy door: www.melissen.net