Ingezonden persbericht

Rotterdam, 20 december 2009

NRC Media komt in handen van Egeria / Het Gesprek

NRC Handelsblad, nrc.next en de overige activiteiten van NRC Media komen in handen van investeringsmaatschappij Egeria en de aandeelhouders van Het Gesprek. Dat is de uitkomst van een 'gecontroleerde veiling' door De Persgroep Nederland BV (voorheen PCM Uitgevers) die dit weekeinde is afgerond. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

,,Onze journalistieke autonomie wordt bij deze eigenaar optimaal gegarandeerd'', zegt hoofdredacteur Birgit Donker. ,,NRC Media kan nu zelfstandig verder met hulp van een krachtige financier en een innovatieve partner.''

,,Wij hebben er veel vertrouwen in dat de nieuwe eigenaren een bijdrage zullen leveren aan een gezonde financiële toekomst'', zegt uitgever Gert Jan Oelderik van NRC Media. ,,En we zijn verheugd dat ons vertrouwen in kranten en betaalde kwaliteitsinformatie gedeeld wordt door zulke sterke partners als Egeria en Het Gesprek. Met deze twee nieuwe eigenaren komt er bovendien ruimte voor verdere investeringen in de groei van NRC Media.''

Gert-Jan van 't Hag van Egeria; ,,Wij zijn buitengewoon blij met de acquisitie van deze prachtige onderneming. Wij kijken uit naar uit naar een langdurige en open samenwerking met de directie en overige werknemers.''

,,Wij wilden vanaf onze start al nauw samenwerken met een kwaliteitskrant om samen het sterkste bedrijf voor kwaliteitsjournalistiek uit te bouwen'', zegt Derk Sauer van Het Gesprek. ,,Het is fantastisch dat nu mogelijk wordt''.

De overname vindt met terugwerkende kracht plaats per 30 september 2009. Egeria krijgt een ruim economisch meerderheidsbelang in een nieuw te vormen mediabedrijf dat op haar beurt een 100% belang heeft in NRC Media Holding BV. De aandeelhouders in Het Gesprek verwerven de rest van de aandelen. De huidige directie van NRC Media zal zowel leiding geven aan NRC Media Holding BV als aan NRC Handelsblad BV. De Holding heeft een raad van commissarissen met twee vertegenwoordigers van Egeria, twee vertegenwoordigers van de aandeelhouders van Het Gesprek en één vertegenwoordiger op voordracht van de werknemers van NRC Media.

De nieuwe eigenaren hebben een lange-termijnvisie voor NRC Media en onderschrijven de huidige strategie die streeft naar een versterking van de positie als dé leverancier van betaalde kwaliteitsinformatie in Nederland voor een publiek dat bereid is na te denken. De kranten van NRC Media zijn winstgevend en voldoen aan de rendementseisen die Egeria stelt aan zijn investeringen. NRC Media en Het Gesprek gaan de komende maanden onderzoeken of de kranten en websites van NRC Media en de tv-activiteiten van Het Gesprek elkaar kunnen versterken.

NRC Media is dé leverancier van betaalde kwaliteitsinformatie in Nederland voor een publiek dat bereid is na te denken. NRC Handelsblad is dé bron voor kwaliteitsinformatie, heeft een dagelijkse oplage van 215.000 exemplaren en bereikt in het weekeinde ruim 800.000 lezers. nrc.next, opgericht in 2006, is hét informatiemerk voor de digitale generatie. De krant heeft een dagelijkse oplage van 85.000 stuks; de website van nrc.next won afgelopen maand de 'Dutch Bloggie' voor het beste weblog van 2009. De websites van NRC Media bereiken 3 miljoen unieke bezoekers per maand. NRC Media heeft ruim 300 medewerkers.

Egeria is een onafhankelijke Nederlandse investeringsmaatschappij gericht op investeringen in gezonde, goed geleide middelgrote Nederlandse ondernemingen óf ondernemingen met een Nederlandse link. Egeria heeft momenteel een vermogen onder beheer van ruim ¤ 1,1 miljard. Sinds haar oprichtinng heer Egeria geïnvesteerd in 28 ondernemingen en heeft op het moment 12 portfolio ondernemingen, waaronder Koninklijke Mosa, Muelink & Grol, SIF, Tanatex Chemicals en Vendor.

Het Gesprek is een televisiezender die is opgericht door Frits Barend, Ruud Hendriks en Derk Sauer. In februari 2009 is Harry de Winter toegetreden als aandeelhouder. Het Gesprek werkt nauw samen met partners als de BBC, het Concertgebouw, De Baak en de Nationale Postcode Loterij. Het Gesprek zendt 24 uur per dag digitaal uit via kanaal 25 en is analoog te zien via de kabel, van 14.00 tot 02.00 uur. Ook is de zender te volgen via www.hetgesprek.nl.
---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht