Rijksuniversiteit Groningen

Pharmacokinetics of antimicrobial agents: optimization and treatment individualization

Datum: 21 december 2009

Promotie: J.W.C. Alffenaar, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Pharmacokinetics of antimicrobial agents: optimization and treatment individualization

Promotor(s): prof.dr. D.R.A. Uges, prof.dr. T.S. van de Werf

Faculteit: Medische Wetenschappen

Dosering antimicrobiële medicijnen kan individueler én effectiever

De behandeling van invasieve schimmelinfecties (infecties die niet op huid of slijmvliezen zitten, maar ín het lichaam, bijvoorbeeld in de longen) en mycobacteriële infecties (bijvoorbeeld tuberculose) is bij een deel van de patiënten niet succesvol. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door bijkomende ziekten, resistentie van micro-organismen, geneesmiddelinteracties en gevaar van bijwerkingen door overdosering.

Jan-Willem Alffenaar onderzocht wat er in het lichaam precies met antimicrobiële middelen gebeurt, wanneer ze eenmaal zijn toegediend. Hiervoor maakte hij gebruik van een analysetechniek waarbij de hoeveelheid geneesmiddel in het bloed werd vastgesteld. Uit zijn onderzoek blijkt onder meer dat de dosering in de bijsluiter bij ernstig zieke patiënten minder voldoet dan bij minder zieke patiënten. Ook laat Alffenaar zien dat de wisselwerking tussen geneesmiddelen bij patiënten anders kan zijn dan bij gezonde vrijwilligers die dezelfde geneesmiddelen krijgen. Het onderzoek van Alffenaar mondt uit in een farmacokinetisch model, dat het mogelijk maakt doseringen van antimicrobiële middelen nog beter individueel af te stemmen, op basis van patiëntkenmerken. Zo kan de effectiviteit van geneesmiddelen verhoogd worden en de hoeveelheid bijwerkingen gereduceerd.

Jan-Willem Alffenaar (Arnhem, 1977) studeerde farmacie in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Klinische Farmacie en de Ziekenhuisapotheek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar Alffenaar na zijn promotie werkzaam blijft als ziekenhuisapotheker.

Laatst gewijzigd: 04 december 2009 11:26