Gemeente Dalfsen

`Go' voor Kulturhus De Wiekelaar

16-12-2009

Belangrijke stap genomen in de realisering van een Kulturhus

`Go' voor Kulturhus De Wiekelaar

Dalfsen - Burgemeester en wethouder van Dalfsen stellen de gemeenteraad voor om EUR 852.500 voor De Wiekelaar in Oudleusen beschikbaar te stellen. Daarmee wordt een belangrijke stap genomen in de realisering van een Kulturhus. De openbare bibliotheek, de jeugdsoos en de peuterspeelzaal krijgen nu ook huisvesting in De Wiekelaar en met basisschool Ds. O.S. Cazemier wordt intensievere samenwerking bereikt. De samenwerking is vastgelegd in een intentieovereenkomst die op 21 december door alle partijen wordt getekend.

`Blij met resultaat'
Het college van burgemeester en wethouders heeft overeenstemming bereikt met De Wiekelaar en haar partners in Oudleusen voor het opzetten van een Kulturhus. Daarmee wordt het haalbaarheidsonderzoek afgerond. Wethouder Laarman: "Ik ben heel blij met dit resultaat. Er is erg hard gewerkt door de leden van de werkgroep SWIEB en zij hebben een prachtig resultaat neergezet. Ook de sport maakt onderdeel uit van het Kulturhus en dat (sport onder één dak) is op dit moment nieuw in onze gemeente. Oudleusen en de gemeente Dalfsen geven met deze impuls een prima invulling aan het Dorpsplan LangLeveOudleusen." De werkgroep SWIEB bestaat uit vertegenwoordigers van de Cazemierschool, bibliotheek, Wiekelaar, Plaatselijk Belang, peuterspeelzaal en de jeugdsoos.

Voorbeeld
Ook de Provincie Overijssel heeft dit plan met belangstelling gevolgd. Duurzaamheid is een onderdeel van het plan dat, naast de gemeente, door de provincie als pilot wordt gezien. Op het gebied van energiebesparing wordt De Wiekelaar een voorbeeld voor onze provincie. Daarom betaalt de provincie mee aan de extra investeringen die De Wiekelaar doet. Er is maximaal EUR 100.000 beschikbaar.

De gemeente Dalfsen heeft voor alle kernen een totaalbedrag van 10,4 miljoen euro beschikbaar om de accommodatieproblemen in de diverse kernen zo veel mogelijk op te lossen. Naast de gemeente betalen ook de organisaties mee. Zij nemen 25% van de kosten voor hun rekening.

Andere grote projecten waar de gemeente al geld voor beschikbaar heeft gesteld zijn het Middengebied Nieuwleusen en sportpark Heidepark in Lemelerveld.