Gemeente Oldenzaal


Informatiebijeenkomst Q-koorts bacterie

18 december 2009

Ook in Twente is Q-koorts geconstateerd. Enkele bedrijven in de regio zijn besmet. Op dit moment zijn de risico's klein. Met name door de huidige tijd van het jaar. Desondanks leven er wellicht vragen over de risico's. Om deze vragen te beantwoorden organiseert gemeente Oldenzaal op maandag 21 december een informatiebijeenkomst. Deze start om 20.30 uur en vindt plaats in de stadhuishal.

Afgelopen zomer is bij enkele geiten van kinderboerderij De Höfte een lichte besmetting met de Q-koorts bacterie vastgesteld. Op het moment van testen was het besmettingsgevaar nihil. Om besmetting te voorkomen waren extra hygiëne maatregelen voldoende, aldus GGD en de Voedsel en Waren Autoriteit.

Recentelijk is binnen een straal van 5 km van De Höfte, bij een bedrijf uit Dinkelland, Q-koorts geconstateerd. Om die reden is opnieuw gekeken naar de risico's van besmetting voor bezoekers van de kinderboerderij. Deze zijn nog steeds klein. Maar, kunnen in de komende maanden toenemen in verband met enkele zwangere dieren, aangezien de risico's verhoogd zijn gedurende de lammertijd. Uit voorzorg is De Höfte tot nader onderzoek gesloten.

Daarnaast ligt een deel van Oldenzaal binnen een straal van 5 km van het besmette bedrijf uit Dinkelland. De mogelijke risico's hiervan zullen ook tijdens de informatieavond aan bod komen.

Ook kunt u bellen met de publieksinformatielijn van de GGD (053) 4876767 of kijken op www.ggd.nl