NCRV

Dames van Oranje

Jetske van den Elsen spreekt met Prinses Màxima

Maandag 21 december 2009

18.25 uur, Nederland 2

In de eerste aflevering van Dames van Oranje maakt NCRV-presentatrice Jetske van den Elsen kennis met de wereld van de prinsessen. Ze ervaart hoe het is om tussen de doorgewinterde pers te staan en praat met kenners van het koningshuis. Hoe kan ze dichterbij de prinsessen komen? Vandaag reist ze Màxima achterna tijdens een werkbezoek en spreekt met haar.

NCRV-presentatrice Jetske van den Elsen duikt acht weken lang in de levens van de prinsessen van onze Koninklijke familie. Stuk voor stuk gewone burgermeisjes, die door hun huwelijk met een prins toetraden tot wat voor velen een fascinerende sprookjeswereld is.

Het grote publiek kent de prinsessen voornamelijk uit de bladen: âLaurentien eist Villa Eikenhorst opâ of âTien turbulente jaren voor Maurits en Marilèneâ, en âWie was Màximaâs eerste grote liefde?â. Maar tegelijkertijd wordt hun dagelijkse doen en laten zo afgeschermd, dat we maar weinig weten van wat zich werkelijk in hun levens afspeelt.

Jetske verdiept zich in het werk, het gezinsleven, de maatschappelijke verplichtingen en het imago van haar generatiegenoten. Jetske: âHoe combineren zij werk en kinderen? Hoe gaan zij om met de pers? In hoeverre moeten zij zich aanpassen aan de regels van het hof? Kortom, ik wil weten wie deze vrouwen zijnâ.

Om antwoord te krijgen op haar vragen zoekt Jetske toenadering tot de prinsessen. Binnen de strakke protocollen van de Rijksvoorlichtingsdienst probeert ze toch dichtbij te komen. Daarnaast heeft ze ontmoetingen met uiteenlopende kenners van het koningshuis, onder wie historicus Cees Fasseur en royaltyjournalist Marc van der Linden.

Jetske van den Elsen is naast meester Frank Visser te zien in De rijdende rechter. Ook presenteert zij bij de NCRV De BZT Show. Daarvoor was zij jarenlang het gezicht van Willem Wever.

Deze aflevering werd eerder uitgezonden in juli 2009.