Waterschap Aa en Maas

"Nieuwe" Keur Waterschap

Eén integrale en transparante set wettelijke regels voor het omgaan met dijken, oppervlaktewater én grondwater. Dat is waar de nieuwe Keur van waterschap Aa en Maas voor staat. Op 18 december heeft het Algemeen Bestuur de Keur vastgesteld. Op 22 december gaan de nieuwe regels van kracht. Met deze nieuwe en klantgerichte Keur kunnen inwoners van het werkgebied van Aa en Maas bij één loket terecht voor één vergunning.

De Keur is een verordening van het waterschap. Hierin staat wat wel en niet mag ten aanzien van dijken en oppervlaktewater. Zo is het bijvoorbeeld verboden om op en vlak naast dijken te bouwen vanwege de veiligheid. Ook de regels voor de aan- en afvoer van water en lozingen zijn in de Keur vastgelegd. De nieuwe Keur integreert de bestaande keuren op oppervlaktewater en waterkering en is uitgebreid met de regels voor grondwater.

GRONDWATER
Op 22 december treedt de Waterwet in werking. Vanaf dat moment gaan diverse provinciale taken en bevoegdheden met betrekking tot het grondwaterbeheer over naar het waterschap. Voorbeelden hiervan zijn onder andere de vergunningverlening en handhaving van:
· Grondwateronttrekkingen voor bronbemalingen, bodem en grondwatersaneringen.

· Grondwateronttrekkingen voor beregeningen
· Industriële onttrekkingen kleiner dan 150.000 m³ per jaar.
· Kleine onttrekkingen.

KLANTGERICHT
De Waterwet integreert versnipperde regelgeving en vermindert de administratieve last. Het vaststellen van één integrale keur maakt het proces voor de klanten van het waterschap overzichtelijker en transparanter.