Gemeente Rhenen


Hartog: de fietsfabriek van Rhenen

21 december 2009 - De komende wisseltentoonstelling, die te zien is van 22 december 2009 t/m 10 april 2010 in museum Het Rondeel gaat over Hartog: de fietsfabriek van Rhenen. Deze expositie vertelt het verhaal van een ondernemende fietsliefhebber die uitgroeide tot de grootste werkgever van het Rhenen van zijn tijd.

Op zijn kantoor en later in zijn huiskamer hingen afbeeldingen van oude rijwielen. Op zijn bureau prijkte het model van een fiets. Uit het reclamemateriaal dat hij liet maken, spreekt liefde voor het vak en trots op zijn product. Teun Hartog (1887 - 1956) hield van rijwielen.

In 1910 opent Hartog aan de Haarlemmerstraat te Amsterdam een stalling, waar hij ook fietsen repareert en verkoopt. De zaken gaan goed en hij breidt zijn werkzaamheden uit. Gaandeweg bouwt hij zelf frames, monteert fietsen en verkoopt deze onder zijn eigen merknaam.

Zijn bedrijf groeit. Teun Hartog loodst het door de Eerste Wereldoorlog, de economische crisis van de jaren 30 en de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf beleeft zijn bloeitijd als het op Remmerden is gevestigd.

In de eerste helft van de jaren 50 boogt Rhenen op de grootste rijwielfabriek van Nederland: T. Hartogs Bicycle Works. In het Engels want Hartogs rijwielen worden over de hele wereld verkocht. Er werken 130 mensen en in het topjaar wordt een productie van 150.000 frames gehaald.

Door problemen op de exportmarkt vooral de onafhankelijkheid van Indonesië speelt een rol moet het bedrijf inkrimpen en verhuist het terug naar Zeist. Daar is het geen lang leven meer beschoren. Een jaar na het overlijden van zijn stichter wordt het gebouw verkocht en het machinepark geveild.

Museum Het Rondeel Kerkstraat 1, Rhenen (tel: 0317-612077) Openingstijden: di t/m vrij 12-17 u za 13-17 u Gesloten: 1e en 2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag