Gemeente Dirksland


GGD tevreden met tweede prikweek

De tweede prikweek tegen de Mexicaanse griep is afgesloten. De GGD Rotterdam-Rijnmond tevreden over zowel de resultaten als het verloop.

Â

In totaal kregen afgelopen week 44.470 kinderen en huisgenoten een prik. Dat is in totaal 56 procent van het aantal personen dat is opgeroepen. In de eerste ronde was het opkomstpercentage 65 procent. Dat komt overeen met de verwachting van de GGD dat de opkomst tien procent lager zou uitvallen.

De lagere opkomst in de tweede ronde sluit aan bij het landelijke beeld. Bij deze campagne speelde mogelijk mee dat de Mexicaanse griep op zijn retour zou zijn. Verder kan het winterweer van invloed zijn geweest, zeker met de sneeuwval op donderdag. Daarnaast is een groep kinderen en huisgenoten vanwege medische redenen al eerder bij de huisarts gevaccineerd. Daardoor zal het uiteindelijke percentage gevaccineerden nog toenemen.

De vaccinatiecampagne is opgezet omdat juist jongere kinderen een groter risico liepen op ziekenhuisopname. Met het behaalde resultaat is deze groep nu beschermd tegen de Mexicaanse griep, mocht deze griep weer opleven. Deskundigen houden hiermee nog steeds rekening.

De GGD en de samenwerkende gemeenten hadden zich op grond van de ervaringen in de eerste ronde goed op de tweede vaccinatieweek voorbereid. Waar nodig werd extra of juist minder personeel ingezet. De vaccinatie kende op alle locaties een vlot verloop.

Deze week werden in de regio circa 2.000 personen aangemeld voor de inhaaldag op woensdag 13 januari. Dat aantal kan nog toenemen. Het gaat om kinderen van zes maanden tot en met vier jaar en huisgenoten van kinderen tot zes maanden, die niet in de gelegenheid waren in november de eerste prik te halen. De GGD bekijkt nog op welke locaties de
inhaalvaccinatie wordt aangeboden en stuurt hierover aparte uitnodigingen uit. Ook blijft de GGD het belang van de tweede prik benadrukken.