Sint Franciscus Gasthuis
* December »

* 18 dec 2009

Sint Franciscus Gasthuis publiceert het kunstboek: Veelkleurig leven

Op donderdag 17 december 2009 presenteerde het Sint Franciscus Gasthuis het kunstboek Veelkleurig leven, een uitgave van Stichting Kunstboek. Een bundeling van 25 symbolische schikkingen gecombineerd met ontroerende poëzie en heel diverse persoonlijke getuigenissen van betekenisvolle momenten uit het leven patiënten, medewerkers, bezoekers en vrijwilligers van het Sint Franciscus Gasthuis.

Afbeelding: cover Veelkleurig leven Symbolische schikkingen in het Stiltecentrum

Het Sint Franciscus Gasthuis is een Rotterdams ziekenhuis met een katholieke oorsprong en waar de geestelijke en spirituele dimensie als een vanzelfsprekend onderdeel van de zorg wordt beschouwt. In de centrale hal van het ziekenhuis bevindt zich het Stiltecentrum, een plaats die mensen de gelegenheid biedt om even op adem te komen, ongeacht hun levensovertuiging of achtergrond. Wekelijks wordt in het Stiltecentrum een nieuwe symbolische bloemschikking gemaakt. Deze kan door middel van vorm, kleur, soort bloemen, getal of door religieuze aandachtspunten een emotie oproepen, zoals bemoediging, vertrouwen of troost bieden of een rustpunt zijn voor de toeschouwer.

Kunstenares Adri Nuijten-Hartman

Sinds enkele jaren creëert mevrouw Adri Nuijten symbolische schikkingen voor het Stiltecentrum van het Sint Franciscus Gasthuis. Deze thematische creaties werden zozeer naar waarde geschat dat het idee ontstond om een aantal van deze bloemstukken te laten fotograferen en te bundelen door een gespecialiseerd uitgever: Stichting Kunstboek in België.

Eindredactie door Toos van Hoeksel

Toos Hoeksel, Geestelijk Verzorger in het Sint Franciscus Gasthuis, is een van de auteurs en samen met de uitgeverij Stichting Kunstboek de eindredacteur van het boek Veelkleurig leven. Zij verzamelde de poëtische beschouwingen uit het intentieboek (in het Stiltecentrum), brieven van patiënten en bijzondere ervaringen van medewerkers en vrijwilligers. De themas bleken al even universeel als de symboliek weerspiegeld in de bloemschikkingen van Adri. Het bleek dan ook passend om een selectie van deze teksten naast de schikkingen te plaatsen. Teksten, poëtisch of beschouwend van een geoefende of minder geoefende schrijvershand, van een piepjonge of wat oudere auteur, maar alle even diep doorleefd en recht uit het hart.

Verkrijgbaarheid

Het kunstboek 'Veelkleurig leven' is vanaf heden verkrijgbaar bij Bloem- & Giftshop Maissan Flower in de Centrale Hal van het Sint Franciscus Gasthuis en via www.sfg.nl/veelkleurigleven. De verkoopprijs is 14,90 per boek.

Sint Franciscus Gasthuis | Kleiweg 500 | 3045 PM | Rotterdam