Gemeente Soest

.

Opknapbeurt voor het Saenredamplantsoen en omgeving

21 december 2009

De verbeteringen voor het Saenredamplantsoen en omgeving zijn vastgesteld en gaan door. De definitieve tekening is tot stand gekomen na een uitgebreid communicatietraject om zoveel mogelijk bewoners te betrekken bij de plannen.

De buurt wordt drastisch opgeknapt.

* Het groen wordt gerenoveerd

* De bestrating wordt weer in orde gebracht
* Het grote parkeerprobleem wordt aangepakt door de aanleg van zo'n 200 extra parkeerplaatsen; de riolering wordt vernieuwd
* De speelplekken worden anders ingericht
* Er komen nieuwe speeltoestellen en een beneveld
* En in de buurt komen op diverse plekken bankjes en picknicktafels, zodat er meer gelegenheid is om elkaar buiten te ontmoeten.

De komende maanden worden gebruikt voor alle voorbereidende werkzaamheden: het kappen van bomen, het maken van bestektekeningen en het zoeken van een goede aannemer. Komend voorjaar beginnen de werkzaamheden aan de kant van het spoor om in de zomer van 2011 te eindigen aan de kant van de Albert Cuyplaan.

Betrokken bewoners

Om bewoners uit te nodigen mee te denken over de plannen voor hun wijk, heeft de gemeente flink geïnvesteerd in communicatie. Naast een huis-aan-huis verspreide uitnodiging en Nieuwsbrief, organiseerde de gemeente drie informatie-avonden, twee inloopspreekuren en een door de buurt reizende informatieve tentoonstelling.

Dit leidde tot 92 verschillende reacties. De meeste bewoners reageerden op de speelmogelijkheden, op aan te leggen parkeerplekken en op de voorgenomen kap van bomen.

Met bijna alle binnengekomen opmerkingen kon de gemeente iets doen: zij leidden tot veranderingen in de tekening. Vier verschillende reacties kon of wilde de gemeente niet honoreren:
1. Het gebrek aan parkeerruimte is groot. Daarom hebben we keuzes moeten maken waar er extra parkeerplekken komen. De bewoners van de Rubenslaan kijken echter liever niet uit op parkeerplaatsen. Er is helaas geen andere plek dan daar.

2. De hoofdingang van het Desmond Tutucentrum wordt wel verplaatst. Het levert namelijk vooral heel veel voordelen op.
3. De Van Goyenlaan wordt niet rechtgetrokken. Dat is simpelweg te duur.

4. In heel de gemeente Soest wordt zand gebruikt onder speeltoestellen. De gemeente heeft slechte ervaringen met rubberen tegels. Daarbij kosten ze te veel.