Politie Zuid-Holland-Zuid

Op naar een gezellige en rustige jaarwisseling!

112
Regio , 21-12-2009 o Met het einde van het jaar in zicht bereidt de politie Zuid-Holland-Zuid zich voor op de jaarwisseling. Het doel: een gezellig en vooral rustig Oud&Nieuw! Hoe zorgen we daarvoor? In gezamenlijkheid met de inwoners van onze regio, samen alert zijn op gedragingen die strafbaar zijn. Wie zich tijdens de feestdagen gedraagt, is verzekerd van een feestje. Wie dit niet doet, kan rekenen op een vriendelijk, correct maar streng optreden van de politie.

Een aantal belangrijke uitgangspunten tijdens de jaarwisseling staan - net als de afgelopen jaarwisseling - centraal. Vuurwerkoverlast, gebruik van illegaal vuurwerk, vernieling, openlijk geweldpleging, geweld tegen hulpverleners en/of andere personen worden direct aangepakt door de politie.

112, daar pak je ook daders mee!
De politie zet net als voorgaande jaarwisselingen extra personeel in. Dit zal zijn in aanloop naar en tijdens Oud&Nieuw. Maar met extra blauw op straat zijn we er niet. De politie wil graag in gezamenlijkheid met de inwoners van Zuid-Holland-Zuid een rustige jaarwisseling. Om de inwoners alert te maken op de bijdrage die zij kunnen leveren aan een rustige en veilige viering van Oud&Nieuw zullen in de week van 31 december in de abris door de gehele regio posters hangen van de politie. De boodschap daarop is: 112, daar pak je ook daders mee. Onderzoek wijst uit dat mensen nog te vaak denken dat 112 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan. Dat is een misverstand. Het nummer is ook absoluut bedoeld om direct te bellen als je getuige bent van een misdrijf. De boodschap van de abri-campagne is dan ook: Zie je iemand iets vernielen, stelen, een mishandeling plegen, zwaar vuurwerk afsteken of een ander strafbaar feit begaan, aarzel niet maar bel direct 112! Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen om de dader(s) op te pakken!

Vuurwerkoverlast en illegaal vuurwerk
Vuurwerk brengt ieder jaar opnieuw gevaren met zich mee. Om ongelukken en overlast te voorkomen is de politie Zuid-Holland-Zuid zeer alert op vuurwerkoverlast en het voor handen hebben van illegaal vuurwerk. Hoewel het korps geen actief vuurwerkteam meer heeft, wil dit niet zeggen dat er niet wordt gehandhaafd. Ook hier geldt dat de politie met extra ogen en oren van inwoners gerichter kan optreden tegen de personen die vuurwerkoverlast veroorzaken of illegaal vuurwerk in bezit hebben dan wel verhandelen, vervoeren en/of opslaan. De surveillancedienst en wijkpolitie houden de vuurwerkoverlast scherp in de gaten. Maar het is belangrijk dat burgers de vuurwerkoverlast blijven melden bij de politie. De kortste weg hierin is de wijkpolitie in uw buurt zo snel mogelijk informeren. Op die manier krijgt de lokale politie snel inzichtelijk wie de overlastgevers zijn en worden zij bestraft. U kunt de overlast ook melden via 0900-8844. Betrapt u iemand op heterdaad, bel dan 112.

Indien inwoners van Zuid-Holland-Zuid informatie hebben over een grote partij vuurwerk die mogelijk in de omgeving van een woning is opgeslagen of in de buurt wordt verhandeld, dan wil de politie dit graag weten. Dit kan gemeld worden via eerdergenoemde telefoonnummers. Blijft u liever anoniem, bel dan met Meld Misdaad Anoniem, tel 0800-7000. Het gaat erom dat de politie in staat wordt gesteld om de veiligheid ook in uw woonomgeving te verhogen.

De regels
Er gelden regels met betrekking tot het aanschaffen en gebruiken van vuurwerk:
vuurwerk kopen is toegestaan vanaf de leeftijd van 16 jaar; vuurwerk mag alleen gekocht worden op 29, 30 en 31 december; het kopen of in bezit hebben van illegaal vuurwerk is niet toegestaan;
het is verboden meer dan tien kilo vuurwerk in bezit te hebben; vuurwerk mag alleen worden afgestoken tijdens de jaarwisseling van 31 december 10:00 uur 's ochtends tot 1 januari 02:00 uur 's ochtends.

Enkele tips tijdens het afsteken van vuurwerk
bewaar vuurwerk op een veilige, droge plek;
draag geen kleding van kunststof; het brandt snel en smelt vast op je huid;
stop vuurwerk nooit in je zakken;
steek vuurwerk af op een rustige open plek en zorg dat niemand wordt geraakt;
lees voor het afsteken de gebruiksaanwijzing;
gebruik een aansteeklont en een veiligheidsbril; zet vuurpijlen in een fles die stevig rechtop staat en voor 1/3 is gevuld met los zand;
ga na het aansteken direct minimaal zes flinke stappen naar achteren;

laat vochtig en oud vuurwerk liggen;
steek weigeraars niet opnieuw af.

Illegaal vuurwerk
Illegaal vuurwerk is vuurwerk wat volgens de geldende Nederlandse regelgeving niet is toegestaan. In Nederland is het niet alleen verboden om te kopen of te verkopen, maar men mag het ook niet in bezit hebben, opslaan, vervoeren of afsteken. Het verboden vuurwerk voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving of is illegaal ingevoerd. Hiermee ben je dus strafbaar.

Halt
Wanneer je minderjarig bent en door de politie wordt aangehouden omdat je vuurwerk afsteekt wanneer dat nog niet mag, word je naar Bureau Halt gestuurd. Dat wil zeggen bij overtredingen met legaal vuurwerk. Houd je, je bezig met illegaal vuurwerk dan wordt er proces-verbaal opgemaakt. Bij Halt krijg je een werk- en/of leerstraf en moet je de eventuele schade vergoeden. Het doel van Bureau Halt is door middel van deze aanpak jongeren bewust te maken van hun daden, zodat ze in de toekomst niet weer in de fout gaan. Doorverwijzing naar HALT gaat altijd in overleg met de ouders. Wie ouder is dan 18 jaar en aangehouden wordt voor het overtreden van één van de regels, krijgt een proces-verbaal.

Campagne Politie Zuid-Holland-Zuid
In tegenstelling tot voorgaande jaren voert de politie Zuid-Holland-Zuid dit jaar geen gezamenlijke campagne met gemeenten voor een rustige jaarwisseling. Dit jaar is besloten iedere gemeente vrij te laten in welke lokale themas zij willen benadrukken in een campagne rond Oud&Nieuw.
De politie heeft de jaar gekozen voor een tweeledige campagne.


* Focus op de algehele doelgroep, namelijk de inwoners van onze regio middels de
abricampagne gericht op '112 daar pak je ook daders mee'


* Focus op jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. De realiteit is dat een deel van de
jongeren in deze leeftijdscategorie verantwoordelijk is voor onrust in aanlopen naar, tijdens
en ook nog na de jaarwisseling. Onrust in de vorm van alcoholmisbruik, vernielingen,
vuurwerkmisbruik, agressie en openbare ordeverstoringen tijdens de jaarwisseling.

Jongeren die rondom de afgelopen jaarwisseling (08/09) door de politie zijn aangehouden wegens oud&nieuw-gerelateerde incidenten krijgen in aanloop naar de aankomende oud&nieuw viering een waarschuwingsbrief met een aansprekende folder in de bus. In de brief worden de jongeren gewezen op het feit dat de politie hem/haar kent in relatie tot ongeregeldheden rondom de jaarwisseling. De betreffende folder die bij de waarschuwingsbrief wordt gevoegd, heeft als slogan: ' Begin jij 2010 met ontbijt op bed?'
Deze folder is ontwikkeld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De politie Zuid-Holland-Zuid vindt het belangrijk aan te sluiten bij de landelijke campagne die dit ministerie momenteel voert in aanloop naar Oud&Nieuw. Met de waarschuwingsbrief en folder aan raddraaiers, investeert de politie op bewustwording onder deze doelgroep, oftewel: Houd het gezellig! Dan genieten we allemaal van Oud&Nieuw!