Politie Gelderland-Zuid

Politie gaat voor veilige jaarwisseling

Samen met partners goede voorbereidingen getroffen

Regiopolitie Gelderland-Zuid, 21-12-2009 o Ook dit jaar is de politie-inzet gericht op een veilig en ordelijk verloop van de jaarwisseling in de regio Gelderland-Zuid. De politie werkt hierbij nauw samen met de andere hulpdiensten, de brandweer en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie bij ongevallen en rampen (GHOR). Met gemeenten zijn tevens afspraken op lokaal niveau gemaakt. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken over vormen van snelrecht en de strafmaat voor oud en nieuw-verdachten.

De regionale politie-inzet wordt gekenmerkt door de filosofie van 'kennen en gekend worden'. Dit houdt in dat zoveel mogelijk gebiedsgebonden politiemensen dienst doen in hun eigen werkgebied en daardoor herkenbaar en aanspreekbaar zijn. De bedoeling daarvan is problemen in een vroeg stadium te signaleren, zo nodig bij te sturen en te (helpen) voorkomen. Ook is voorafgaand aan de jaarwisseling samen met gemeenten bekeken op welke plaatsen mogelijk politie-inzet gewenst is. De politie wil dáár aanwezig zijn waar zij daadwerkelijk noodzakelijk is. Tegen personen die zich tijdens de jaarwisseling misdragen en de openbare orde verstoren treedt de politie vanzelfsprekend op.

Vuurwerk
Meldingen van overlast door het afsteken van vuurwerk, worden onderzocht door het lokale politieteam.Sinds september is er ook een vuurwerkteam operationeel met als doelstelling het terugdringen van de veiligheidsrisicos (ongevallen, schade, overlast) en oneerlijke concurrentie die worden veroorzaakt door handel in verboden consumentenvuurwerk. Om deze doelstelling te bereiken wordt er actief onderzoek verricht naar de handel in illegaal vuurwerk. Het vuurwerkteam is onderdeel van het interregionale milieurechercheteam en werkt vanuit het politiebureau in Elst (Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden).De aanpak van het vuurwerkprobleem gebeurt in overleg met onder andere de gemeenten en het Openbaar Ministerie.

Wie verknalt oudjaar?

De jaarwisseling is een feest van iedereen. Toch wordt oud en nieuw te vaak verstoord door vernielingen en opstootjes. De politie roept daarom iedereen op die informatie heeft over dit soort zaken, om dit te melden. Om burgers op deze mogelijkheid te wijzen is samen met Meld Misdaad Anoniem een campagne gestart. Via posters en flyers worden burgers opgeroepen om informatie door te geven.

Geweld tegen hulpverleners

Landelijk is de campagne Handen af van onze helper gestart. Ook in Gelderland-Zuid wordt door het bevoegd gezag (hoofdofficier van justitie, korpsbeheerder en korpschef) geweld tegen hulpverleners niet getolereerd. Het Openbaar Ministerie heeft 14 januari 2010 een snelrechtzitting gepland voor eenvoudige zaken ten opzichte van overheidsdienaren. Verder zijn zittingen gepland op 11 februari voor lichtere vergrijpen rondom de jaarwisseling en voor minderjarigen. Tegen verdachten van geweld tegen werknemers met een publieke taak zal een hogere straf worden geëist. Met de toepassing van snelrecht na de jaarwisseling wil het OM een signaal afgeven dat bepaald gedrag, zoals geweld tegen handhavers en hulpverleners (zoals brandweermensen en ambulancepersoneel) niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft.

(1)

Laatst gewijzigd 21-12-2009 12:01 | © Regio Gelderland-Zuid |