Erasmus Universiteit Rotterdam

Twee studenten Erasmus Universiteit winnen CIDI-scriptieprijs

Tweemaal de beste scriptie over Israel

De twee studenten Joost Notenboom en Annika Heida hebben allebei de CIDI-scriptieprijs gewonnen. Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel (CIDI) reikt deze prijs voor de beste scriptie over Israel elk jaar uit. Het is de eerste keer dat twee studenten de prijs winnen; helemaal bijzonder is dat zij beiden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam studeren. Notenboom en Heida kregen tijdens de feestelijke uitreiking op donderdag 17 december 2009 een geldprijs van 1250 Euro.

Het onderwerp van de scriptie van Joost Notenboom was het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen in conflictgebieden. In zijn scriptie `Managing under complexity and uncertainty, Intractable conflict and its effect on the governance of transboundary commons' deed hij een case-study naar de Centrale Aquifer, die zowel Israelis als Palestijnen van water voorziet. Zijn conclusie luidt dat verschillende visies en gevoelens ten aanzien van het conflict technische oplossingen en gezamenlijke interesses kunnen belemmeren.

Annika Heida's scriptie benaderde het controversiële onderwerp `targeted killings' vanuit het perspectief van het internationaal humanitair recht. Haar scriptie `Targeted killing under international humanitarian law, A legitimate method of warfare?' schetst een duidelijk juridisch kader waarbinnen `targeted killings' zijn toegestaan. Ze maakt ook duidelijk hoe misbruik en overtreding van dat kader kan worden voorkomen.

De jury bestond uit oud-rector magnificus van de Erasmus Universiteit prof.dr.ir. Jan van Bemmel, journalist Johan Boef, politicoloog en D66-politicus dr. Bob van den Bos, schrijfster drs. Ariëlla Kornmehl, CIDI-directeur drs. Ronny Naftaniel en juryvoorzitter prof. dr. Reinier Munk.

Noot voor redacties: