Coach afvalkampioenen pleit voor langzaam afvallen

21/12/2009 12:29

Uitgeverij Thoeris B.V.

De succesvolle afvalcoach Yneke Vocking, bekend van het boek De Afvallers XXL, die op tv in het programma 'De Afvallers' van SBS6 mensen tot 12 kilo per maand liet afvallen, zegt: "Don't try this at home!" Je valt succesvol af wanneer je de kilo's er ook àf weet te houden. In januari beginnen veel mensen weer met een afvaldieet. Maar heel weinig mensen weten de afgevallen kilo's eraf te houden en komen daarna zelfs meer aan. Dit jojoën is slecht voor de gezondheid en leidt tot frustraties.

Blijvend afvallen is moeilijk omdat er overal verleidingen om je heen zijn. Maar dat is niet het enige. Vocking: "Je vetcellen schreeuwen weer om eten als je bent afgevallen. Vetcellen zijn geprogrammeerd om vet te stapelen. Wanneer je kilo's kwijtraakt, worden je vetcellen kleiner maar ze verdwijnen niet. Wanneer je snel afvalt, blijkt uit onderzoek dat je vetcellen veel stress ondervinden waardoor ze alleen maar harder gaan schreeuwen."

In haar praktijk ziet Yneke Vocking dat mensen die langzaam afvallen het er ook veel langer afhouden. "Blijkbaar zorgt langzaam afvallen er voor dat de vetcellen gemakkelijker wennen aan hun nieuwe toestand," zegt ze. "In mijn boek De Afvallers XXL stel ik dat mensen het beste tussen de 0,5 en 1 kilo per week kunnen afvallen. Eén kilo is echt de bovengrens. Een halve kilo leidt uiteindelijk tot meer succes."

Het succespercentage onder de deelnemers van het afvalprogramma 'De Afvallers' is hoger dan de landelijke cijfers ondanks de vele kilo's die men kwijtraakte. Vocking benadrukt dat deze mensen heel veel begeleiding kregen die voor afvallers thuis onhaalbaar is. Het programma liet de kijkers zien dat afvallen voor iedereen mogelijk is maar dat je er wel wat voor moet doen. Niet alleen gezonder eten maar ook meer bewegen. "En dat blijft een prima manier alleen moet je niet meer dan twee kilo per maand willen afvallen," benadrukt Vocking.

De Afvallers XXL

Yneke Vocking

176 pagina's, full colour

Prijs: 17,95 euro, uitgeverij Thoeris

ISBN: 978 90 72219 44 2





http://www.ynekevocking.nl