Nieuw-Vlaamse Alliantie


Leterme moet dit wanbeleid onmiddellijk stopzetten! (21/12/09)

De Panorama-reportage Papier hier legt pijnlijk duidelijk de vele mankementen van het asiel en migratie-beleid van deze federale regering bloot. Voor zover je van een beleid kan spreken, want wie lang genoeg volhoudt, er genoeg geld voor over heeft en consequent de uitwijzingsbevelen negeert en dus in de illegaliteit gaat leven, mag blijven. Dat is de Belgische logica. N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers eist dat de federale regering uitgeprocedeerde asielzoekers actief opspoort en kordaat uitwijst, dat ze het aantal asielaanvragen dat dezelfde persoon kan indienen, beperkt en dat alle regeringen in dit land net zoals de Vlaamse een strikte controle toepast op de regularisatie via arbeidscontract. Tot slot eist de N-VA dat de federale regering eindelijk eens stopt met alle leugens in dit dossier.

N-VA is vooral verbolgen over de manier waarop staatssecretaris van asiel en migratie Melchior Wathelet reageert op het misbruiken van de mogelijkheid om meervoudig asiel aan te vragen. Hij relativeert en ontkent de werkelijkheid. Het lijkt alsof hij de problemen gewoon niet wil zien!, reageert Sarah Smeyers. Hetzelfde geldt voor staatssecretaris Courard die de problemen ontkende in verband met de opvang van asielzoekers. En volgens premier Leterme is er zogezegd geen aanzuigeffect als gevolg van de regularisatieoperatie. Nochtans schrijft Courard dat zelf letterlijk in zijn beleidsnota. Ik word al die leugens zo ongelooflijk beu! De federale regering heeft dit dossier zodanig mismeesterd dat alles in het honderd loopt.

Dat asielzoekers er alles aan doen om in ons land te blijven, is begrijpelijk. Zeker als ze van hun advocaat te horen krijgen dat in België alles mogelijk is. Dat de regering mensen zo lang in de illegaliteit laat rondlopen, is echter niet te begrijpen. Dat advocaten zich hiervoor lenen al evenmin. Meester Van Rossem en Meester Van Laer legden in de Panaroma-reportage zonder gêne hun tactieken bloot. Over het uitwijzingsbevel zegt Meester Van Laer: Mijn cliënten komen dan in paniek met de brief van de Dienst Vreemdelingenzaken waarin staat dat zij het grondgebied binnen de 5 dagen moeten verlaten. Gelukkig kan ik hen doorgaans geruststellen. Het gebeurt zo goed als nooit dat ze ook daadwerkelijk gerepatrieerd worden. Onder asielzoekers verspreidt dit weetje zich als een lopend vuurtje. In de reportage vat een asielzoeker het goed samen: Men vertelde mij dat België niet is zoals andere landen: in België word je niet gerepatrieerd als je asielaanvraag is afgewezen. N-VA vraagt een actieve opsporing en uitwijzing van illegalen. Anders kan je het hele beleid even goed in de prullenmand gooien, zegt Smeyers. Wat heb je aan wetten als ze niet uitgevoerd worden?

België is ook het land waar eenzelfde persoon oneindig veel asielaanvragen kan indienen. De kunst is om lang genoeg te wachten tot er opnieuw een regularisatieronde komt. Meester Van Rossem bevestigt: Om tijd te winnen start ik na een mislukte asielaanvraag direct een tweede asielaanvraag; intussen ga ik op zoek naar nieuwe feiten om een derde asielaanvraag kans op slagen te geven. Uit getuigenissen is gebleken dat de eerste regularisatiecampagne van 1999 duizenden mensen naar hier heeft gelokt. De meesten van hen hebben hier 9 jaar illegaal gewacht op de net afgelopen tweede regularisatiecampagne. Een volgend aanzuigeffect is nu al een feit! N-VA wil de meervoudige asiel- en regularisatieaanvragen dan ook beperkt zien in aantal.

Ondertussen verblijven deze mensen in de illegaliteit, in schrijnende levensomstandigheden in kraakpanden, jarenlange uitzichtloosheid, en betalen ze zich uiteindelijk blauw aan valse arbeidscontracten om hun integratie te bewijzen. N-VA eist dan ook een strikte controle op regularisatie via een arbeidscontract. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters beloofde hier al nauw op toe te zien, we hopen van de regionale ministers in Brussel en Wallonië hetzelfde, maar vrezen ervoor.

Auteur:
Sarah Smeyers
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woorvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be