Gemeente Hoorn

Jeugdmonitor: Het gaat goed met de West-Friese jeugd

West-Friese jongeren bewegen meer, doen meer mee aan activiteiten, voelen zich veiliger, gaan met plezier naar school en wonen prettig in de eigen buurt. Dit blijkt uit het jongerenonderzoek dat de negen West-Friese gemeenten lieten uitvoeren door I&O Research in het najaar van 2009. Voor de West-Friese gemeenten zijn er ook punten van aandacht. Zo mist een groep jongeren voorzieningen op het gebied van spel, sport en ontspanning. Er is ook duidelijk behoefte aan een breder uitgaansaanbod en meer ontmoetingsplekken in de eigen woonplaats. Gemeenten hoeven dit gemis niet alleen op te lossen. Er is namelijk een groep jongeren die best graag mee wil denken over jeugdbeleid.

Omdat de West-Friese gemeenten graag willen weten hoe het met de jongeren gaat en wat zij belangrijk vinden, wordt iedere drie jaar een vragenlijst onder de West-Friese jongeren uitgezet. Het onderzoek gaat in op onderwerpen zoals onderwijs en schoolbeleving, vriendschappen, vrijetijdsbesteding, gezondheid en veiligheidsbeleving. In totaal deden maar liefst 7.620 jongeren van 10 t/m 23 jaar mee aan het onderzoek, een respons van 77 procent. Onder de jongeren die meededen is een aantal prijzen verloot. Wethouder Deutekom (jeugd- en samenlevingszaken) heeft namens de regio twee spelcomputers, een MP3-speler en waardebonnen aan de winnaars uitgereikt.

Jeugdmonitor prijsuitreiking
Wethouder E. Deutekom met de prijswinnaars die uit de 7.620 deelnemers zijn getrokken.

Jeugd is actief
Meer West-Friese jongeren zijn de laatste jaren gaan sporten. Ook doen meer jongeren mee aan georganiseerde activiteiten en zijn zij vaker lid van een vereniging. Vooral de 10 - 15 jarigen zijn actief; 83% van hen beoefent één of meerdere sporten. Hun vrije tijd brengen jongeren vooral thuis, met familie en vrienden door. Over het algemeen vinden jongeren dat zij voldoende vrienden hebben. Eén op de tien jongeren verleent mantelzorg. De meesten van hen kunnen dit wel aan, maar een klein aantal jongeren heeft hierbij eigenlijk ondersteuning nodig
Negen procent van de 10 - 15 jarigen en 18 procent van de 16 - 23 jarigen is actief als vrijwilliger. Naast deze huidige groep vrijwilligers, is er een potentieel aan jongeren dat wel vrijwilligerswerk zou willen doen, vooral op het gebied van sport.

Tevreden over zichzelf
Doorgaans zijn jongeren in West-Friesland tevreden over zichzelf en hun leven. Gemiddeld geven zij het leven een ruime voldoende. Ook over de toekomst is het merendeel van de 16 -23 jarigen positief. Hoewel niet veel jongeren zich druk maken over de huidige economische crisis, is er een groep jongeren die wel denkt dat dit hun kansen op de arbeidsmarkt verkleint. Toch rekent driekwart van de jeugd er op een goede baan te kunnen vinden.

Met plezier naar school
Over het algemeen zijn de jongeren positief over hun school of opleiding. Vooral de 16 - 23 jarigen zijn tevreden. Een meerderheid van de jongeren is van plan na de huidige opleiding door te stromen naar een andere studie. Verder is het spijbelen onder de 16 -23 jarigen flink afgenomen.

Meer recreatieve voorzieningen
De meeste jongeren vinden hun eigen woonomgeving prettig om in te wonen. Toch mist 20 procent van de 10 - 15 jarigen en 14 procent van de 16 - 23 jarigen voorzieningen op het gebied van spel, sport en ontmoeting in hun eigen omgeving. Verder is er behoefte aan meer uitgaansaanbod en ontmoetingsplekken in de eigen woonplaats.

Bereidheid tot meedenken
Ongeveer één op de vijf jongeren wil graag met de gemeente praten en ideeën uitwisselen. Nog meer jongeren zouden gehoor geven aan een uitnodiging van de gemeente om over jongerenzaken mee te denken. De gemeenten kunnen de West-Friese jongeren het best bereiken via internet. Verder heeft ruim eenderde belangstelling voor een jeugdraad.

Steeds veiliger
Steeds minder jongeren ervaren onveiligheidsgevoelens in West-Friesland. Ongeveer eenderde van de jongeren voelt zich in de avonduren wel eens onveilig. Overdag is dat een stuk minder. Als jongeren zich onveilig voelen is dat meestal op straat, maar ook wel alleen thuis of tijdens het uitgaan. Het aandeel jongeren dat slachtoffer is geworden van een delict, is de afgelopen jaren gedaald. Ook zeggen steeds minder jongeren een overtreding te hebben begaan.

Risicogroepen
Het aandeel jongeren dat tot een risicogroep hoort is in West-Friesland relatief laag. Jongeren uit deze groepen zoals jongeren die opgroeien in éénoudergezinnen of met een allochtone achtergrond hebben verhoudingsgewijs meer problemen. Zij beoordelen hun levenskwaliteit iets lager, sporten minder en schatten hun kansen op de arbeidsmarkt slechter in dan andere jongeren.

Rapportage
In het onderzoek zijn de jongeren ook gevraagd naar het gebruik van alcohol. Het actuele drinkgedrag van de jeugd vormt een indicatie voor de voortgang van het project Jeugd en Alcohol. Dit onderdeel van het onderzoek wordt eind januari bekend. Dan zijn ook de regionale jeugdmonitor en de negen lokale rapportages per gemeente beschikbaar. Laatste wijziging van deze pagina: 21 december 2009