Politie Utrecht

Persbericht Lekstroom, 12.15 uur

Utrecht, 21-12-2009

Toename inbraken

HOUTEN Wellicht heeft u gelezen of op een andere manier vernomen dat er in de gemeente Houten de laatste tijd regelmatig wordt ingebroken in woningen. Het aantal inbraken is de laatste weken opvallend gestegen. Daarom houdt de politie verscherpt toezicht en surveilleert, zowel opvallend als onopvallend extra in de getroffen wijken. Daarmee wordt de kans vergroot mogelijke verdachten op heterdaad te betrappen en aan te kunnen houden. Maar door alert en waakzaam te zijn, kunt u ook een bijdrage leveren!

Direct via 112 een verdachte situatie melden

Ziet u iets vreemds of verdachts, let dan op het signalement van de persoon, bijzondere kledingkenmerken, eventueel vervoermiddel (kleur, merk, type, kenteken), twijfel geen moment en bel direct het alarmnummer 112. Deze informatie is van groot belang voor de vaststelling van de identiteit van de verdachten en voor hun opsporing.

Zorg voor deugdelijk hang- en sluitwerk

Ouderwetse of te eenvoudige sloten en sluitingen van ramen en deuren (het zogenaamde hang- en sluitwerk) - al die zaken nodigen verkennende inbrekers uit om het maar eens te proberen. Het merendeel van de inbraken wordt gepleegd door het forceren van de cilinder van het slot van de voor- of achterdeur. Zorg daarom voor inbraakwerend hang- en sluitwerk. Een donkere omgeving van de woning zorgt weer voor een andere mogelijkheid. Want uit de praktijk blijkt dat er drie factoren zijn die inbrekers afschrikken: licht, lawaai en lang werk.

Voorkom ongewenst bezoek
Dat betekent dat een rondom goed verlichte woning, eventueel voorzien van (buiten)lampen met sensoren, die reageren op bewegingen of warmte van een naderend persoon, maar daarnaast voorzien van moderne sloten, weinig kans loopt om ongewenst bezoek te krijgen. Een woning die beveiligd is volgens de huidige geldende normen kan een officieel keurmerk krijgen: het Politie Keurmerk. Bij een dergelijke woning daalt het inbraakrisico met maar liefst 95 procent!

Tips

* Laat nooit sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten
* Schakel verlichting aan met behulp van een tijdschakelaar
* Merk waardevolle spullen met postcode en huisnummer
* Maak fotos van waardevolle spullen en berg ze op in een kluisje of bij de bank

* Maak van uw woning geen etalage

* Berg ladders of ander klimmateriaal op

* Sluit ramen en deuren goed af

* Doe de deur altijd op slot (nacht- of penslot)
* Ook als u maar heel even weg bent!

* Geef eventueel een sleutel aan iemand die u kunt vertrouwen
* Post weg (te laten) halen

Informatie

Meer informatie over inbraakpreventie vindt u
opwww.politiekeurmerk.nl. Hier staan ook de adressen van keurmerkbedrijven in de regio.