Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 16 december 2009

Reactie op amendement VWS-begroting 2010

Geachte voorzitter,

Hierbij sturen wij onze reactie op een door de Kamer ingediend amendement tijdens de behandeling van de Begroting 2010 op 17 november jl.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid, de Staatssecretaris van Welzijn en Sport, Volkgezondheid Welzijn en Sport,

dr. A. Klink mw. dr. J. Bussemaker

Amendement 32 123 XVI nr. 77 van het lid Ouwehand

Dit amendement strekt ertoe dat een bedrag van 1 miljoen voor de pilots rondom grootschalige topsportevenementen als pijler van het Olympisch Plan

2028 (Artikel 46.3.3) wordt overgeheveld naar het budget voor de ontwikkeling en implementatie van alternatieven voor dierproeven. Indiener beoogt met dit amendement de budgetten voor de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven beter te laten aansluiten bij de in Nederland aanwezige kennis en capaciteiten, om zo innovatieve proefdiervrije wetenschap een impuls te geven en te voorkomen dat Nederland in een achterhoedepositie terecht zal komen op dit steeds belangrijker wordende onderzoeksterrein.

Reactie op amendement 32 123 XVI nr. 77
Het ZonMw-programma `Dierproeven Begrensd' is gericht op de ontwikkeling en implementatie van alternatieven voor dierproeven. We spreken hier dan over vermindering, verfijning en vervanging van dierproeven, de 3V's. Het kabinet heeft vorig jaar in zijn visie op alternatieven voor dierproeven het belang van onderzoek onderstreept. Het ZonMw-programma is een onderdeel van de brede inzet op alternatieven voor dierproeven. Het kabinet heeft toen ook aangegeven dat een programmeringstudie loopt naar de ontwikkeling van 3V alternatieven. Dat onderzoek kijkt naar hoe het onderzoeksklimaat naar 3V alternatieven verbeterd kan worden, rekening houdend met de internationale context. Een ander belangrijk aandachtspunt in de programmeringstudie is om de hele keten van partijen (onderzoeker, regulator en bedrijfsleven) al vanaf de formulering van het onderzoeksvoorstel betrokken te krijgen, tot en met de opzet en uitvoering van individuele validatiestudies.
De resultaten van de programmeringstudie komen medio 2010 beschikbaar. Op basis daarvan zal het kabinet opnieuw de onderzoeksagenda en ambities voor 3V- alternatieven bepalen.

De dekking van dit amendement wordt gezocht op de begroting van VWS, namelijk bij het Olympisch Plan 2028. Het Kabinet heeft de ambities van het Olympisch Plan 2028 onderschreven, omdat sport een krachtig en efficiënt middel is om maatschappelijke doelen te bereiken. Daarvoor zijn geen extra middelen beschikbaar gesteld, maar wordt ingezet op het zo optimaal mogelijk inzetten en benutten van bestaande initiatieven en plannen.

Een belangrijke pijler in het Olympisch Plan is het verder ontwikkelen van een evenementenbeleid. Het belang is gelegen in de maatschappelijke, economische en ruimtelijke effecten van sportevenementen en de gewenste opbouw van een goed `track record' voor Nederland als gastheer. Sportevenementen zijn publieksevenementen, die op alle voormelde terreinen een belangrijke meerwaarde kunnen hebben. De activiteiten rondom de start van de Vuelta, eerder dit jaar in Drenthe, hebben dat onomstotelijk aangetoond. Binnen de begroting van VWS is voor de jaren 2009-2011 jaarlijks 1 miljoen vrijgemaakt voor pilots rondom grootschalige topsportevenementen. Daarmee wil ik dat de sportsector een bredere maatschappelijke spin off van evenementen

realiseert, ten behoeve van de samenleving maar zeker ook ten behoeve van het versterken van de sportsector zelf.

Hiertoe zal de sportsector mede met behulp van dit budget de komende jaren

ervaring opdoen met:

- de ontwikkeling van een strategische sportevenementenkalender;
- de ontwikkeling en implementatie van een modelaanpak die de kwaliteit van het verwerven en organiseren van evenementen zal verbeteren,

- en van een evaluatie-instrument dat standaard door evenementorganisaties kan worden ingezet; Door het versterken van de kwaliteit van de evenementorganisatie, de kwaliteit van het evenement zelf en het vergroten van de maatschappelijke en sportbelangen kan Nederland meer internationale evenementen verwerven en organiseren. Het budget voor 2009 is al besteed en het beleidskader voor de jaren 2010 en 2011 is al aangekondigd.
Ik vind het onwenselijk om het budget voor evenementenpilots over te hevelen naar een andere bestemming.

Ik ontraad daarom aanvaarding van dit amendement.