Waterschap Reest en Wieden


project waterschappen op Klimaattop Kopenhagen

Internationale interesse voor project waterschappen op Klimaattop Kopenhagen

De Waterschappen hebben op de Klimaattop in Kopenhagen hun Energiefabriek aan de wereld gepresenteerd, een project dat in Nederland juist deze week is bekroond met de prestigieuze duurzaamheidsprijs de Groene Parel. Deze award is een stimuleringsprijs voor het meest vooruitstrevende lokale klimaatinitiatief van Nederland. In de Energiefabriek, een idee van waterschap Aa en Maas waarbij zich inmiddels 12 andere waterschappen hebben aangesloten, wordt energie gewonnen uit ontlasting en rioolslib.

Energiefabriek haalt groene energie uit rioolslib en ontlasting

De afvalwaterzuiveringsinstallatie in Den Bosch draait nu al voor bijna de helft op energie die uit rioolslib en ontlasting is opgewekt. Het is de bedoeling dat installaties zoals deze straks niet alleen zorgen voor hun eigen energie, maar ook stroom aan bedrijven en huishoudens gaan leveren. De techniek is uniek en wordt ook in het buitenland nog niet toegepast. Vandaar dat de waterschappen dit idee, dat onder meer zorgt voor een verminderde uitstoot van CO2, onder de aandacht brengen in Kopenhagen.

Het project De Energiefabriek past volledig binnen de ambities van de waterschappen om te werken aan een duurzame toekomst. Op de klimaatconferentie in Kopenhagen laten de waterschappen daarnaast zien hoe Nederland zich voorbereidt op klimaatveranderingen door het aanpassen van dijken en watersystemen. Als mondiale voortrekkers op het gebied van waterbeheer stellen zij hun kennis en expertise ter beschikking van andere landen, om zo een bijdrage te leveren in de strijd tegen de wereldwijde klimaatproblemen.

Vice-voorzitter van de Unie van waterschappen Peter Glas, aanwezig op de Klimaattop in Kopenhagen. "Onze aanwezigheid onderstreept het belang dat de waterschappen hechten aan het welslagen van de conferentie," aldus Glas. "De klimaatontwikkelingen vragen om hoge alertheid van de waterschappen in het werk dat zij doen om ons land te beschermen tegen overstromingen, én voor de zoetwatervoorziening ten behoeve van landbouw en natuur. Maar ook op het gebied van groene energieproductie timmeren we aan de weg. De kennis die de waterbeheerders in Nederland al hebben en die we nog ontwikkelen, willen we graag ter beschikking stellen van andere landen."

Projectleider Ferdinand Kiestra van de Energiefabriek: "Waterzuivering kost veel energie, waardoor de nodige CO2 vrijkomt. Dat betekent dat het klimaat opwarmt met als gevolg dat wij als waterschappen onze dijken weer moeten verhogen. Daarom hebben wij deze manier bedacht om als waterschappen zelf groene energie op te wekken. Het mooie is dat de burgers via het riool een bijdrage leveren aan duurzame energieopwekking, terwijl ze daar helemaal geen moeite voor hoeven te doen. We zijn verheugd dat daar grote internationale interesse voor is." (Bron:Unie van Waterschappen)