Nationaal Restauratiefonds


Persbericht
Hoevelaken, 21 december 2009

Onderzoek in opdracht van Nationaal Restauratiefonds: Slechts drie procent van de kerkeigenaren overweegt herbestemmen

In de afgelopen maanden is, in opdracht van Nationaal Restauratiefonds, een onderzoek uitgevoerd onder eigenaren van rijksmonumentale kerkgebouwen. Uit het vorig jaar verschenen Strategisch plan voor het Religieus Erfgoed blijkt dat er in de komende 10 jaar 1.000 tot 1.200 kerken leeg komen te staan. Uit onderzoek van het Restauratiefonds blijkt dat ondanks deze cijfers slechts drie procent van de kerkeigenaren een andere, niet religieuze, functie overweegt.

Veel kerken (38%) worden nu niet alleen voor de eredienst, maar ook voor nevenfuncties gebruikt. Nog eens 15% van de eigenaren wil dat in de toekomst gaan doen, een even groot aantal twijfelt hier nog over. Met een nevenfunctie probeert men een gezonde financiële basis te krijgen om de kerk voor religieus gebruik te behouden. Het Restauratiefonds ondersteunt deze eigenaren met de Kerken Nevenfunctie-Lening. Met deze lening met een lage rente, is het mogelijk om werkzaamheden te financieren die het mogelijk maken om uw kerkgebouw vaker te gebruiken dan alleen voor de eredienst. Denk hierbij aan het realiseren van een nieuwe pantry of extra sanitaire voorzieningen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 34% van de eigenaren van een monumentaal kerkgebouw plannen heeft om in de komende vijf jaar restauratiewerkzaamheden uit te voeren. Daarbij gaat het voor het overgrote gedeelte (ca 80%) om deelrestauraties waarbij dak, muren, gevel en torens het meeste genoemd worden. Subsidie wordt als belangrijkste bron genoemd om dit te bekostigen.

Aan het onderzoek werkten bijna 650 eigenaren van monumentale kerken mee. Uit het onderzoek blijkt dat hun betrokkenheid, maar ook de informatiebehoefte zeer groot is en dat subsidie onmisbaar is om restauraties uit te kunnen voeren.




Noot aan de Redactie:
Een uitgebreide samenvatting van de onderzoeksresultaten kunt u vinden op onze website: www.restauratiefonds.nl/kerken

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer P.J.A. Baars van Nationaal Restauratiefonds, telefoon (033) 25 39 229 of e-mail p.baars@restauratiefonds.nl