AzG: De tien grootste humanitaire crises van 2009

21/12/2009 13:03

Artsen Zonder Grenzen

'Top tien' AzG: gerichte aanvallen op burgers, hulpverlening gehinderd

De tien grootste humanitaire crises van 2009

Amsterdam, 21 december 2009 - Regeringen die levensreddende hulp aan de burgerbevolking blokkeren tijdens conflicten in Sri Lanka en Pakistan. In Sudan zijn hulporganisaties de conflictprovincie Darfur uitgewezen, waaronder een aantal Artsen zonder Grenzen teams. Gerichte aanvallen op burgers, en soms ook hulpverleners, in Afghanistan, Jemen, Democratische Republiek Congo en Somalië. Een stagnatie van de financiering voor de behandeling van hiv/aids en ondervoeding, en dodelijke ziekten die opnieuw verwaarloosd worden. Artsen zonder Grenzen publiceert vandaag haar jaarlijkse lijst van tien grootste humanitaire crises.

'Burgers worden steeds vaker het slachtoffer van conflicten. Ze worden - vaak opzettelijk - afgesneden van humanitaire hulp,' zegt Christophe Fournier, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. 'In Sri Lanka en Jemen mochten hulporganisaties de gebieden waar hevig gevochten werd niet in. Anderen werden gedwongen om te vertrekken omdat ze zelf onder vuur kwamen. Dit wordt gaandeweg de norm en dat is onaanvaardbaar.'

In Sri Lanka zaten tienduizenden burgers in de val toen regeringstroepen hun offensief tegen de Tamiltijgers opvoerden. Hulporganisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen, mochten het conflictgebied niet in. In Somalië bleven de burgers het grootste slachtoffer van een langdurige oorlog. Alleen al in de eerste maanden van het jaar ontvluchtten meer dan 200.000 mensen hoofdstad Mogadishu. Sinds 2008 zijn er minstens 42 hulpverleners vermoord, waaronder 3 medewerkers van Artsen zonder Grenzen.

In Pakistan sloegen tienduizenden mensen op de vlucht voor de gevechten, werden ziekenhuizen geraakt door mortiervuur en werden in de Swatvallei 2 hulpverleners van Artsen zonder Grenzen gedood. In Congo werd humanitaire actie voor militaire doeleinden misbruikt, toen regeringstroepen burgers onder vuur namen tijdens een vaccinatiecampagne van Artsen zonder Grenzen in de oostelijke provincie Noord-Kivu.

Op de lijst staan verder het gebrek aan financiering voor de behandeling van hiv/aids, de noodzaak om ondervoeding bij kinderen te voorkomen en verwaarloosde dodelijke ziekten als kala azar, slaapziekte en de ziekte van Chagas. Er is te weinig betrokkenheid om bestaande behandelingen breder beschikbaar te maken en om nieuw onderzoek te doen naar nieuwere en meer efficiënte medicijnen.

De lijst 'De tien grootste humanitaire crises van 2009' is opgesteld aan de hand van het werk van Artsen zonder Grenzen in bijna 70 landen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.artsenzondergrenzen.nl