Vernieuwd Weeralarm: een stap in de goede richting

21/12/2009 14:13

Meteo Consult

De aankondiging van het KNMI om weerbedrijven nauwer te betrekken bij de uitgifte van weeralarmen wordt door Meteo Consult als een positieve stap gezien. Elke stap om de kwaliteit van weeralarmen te verbeteren is belangrijk om het draagvlak in de samenleving te handhaven want de reputatie van het weeralarm heeft de afgelopen tijd wel wat deuken opgelopen.

Het bedrijf zal het KNMI concrete voorstellen doen om de beoogde consultatie professioneel op te zetten. Naast consultatie is het ook belangrijk om pro-actief de meteorologische omstandigheden te bewaken. Dat moet de kans op gemiste of late weeralarmen verkleinen. De voorgestelde regionalisering van het weeralarm wordt als een goede ontwikkeling gezien, de situatie van afgelopen donderdag maakt dat nog eens duidelijk.

Voor diverse bedrijven en overheidsorganisaties zoals ProRail, Rijkswaterstaat, VCNL en Schiphol verzorgt Meteo Consult al een actieve meteorologische bewaking zodat zij tijdig gewaarschuwd worden voor kritische weersomstandigheden. Graag wil het bedrijf haar operationele kennis en expertise inzetten om de kwaliteit van de weeralarmen te verbeteren.

Dat kan in de eerste plaats door directe meteorologische ondersteuning te verlenen. Daarnaast heeft het bedrijf uit Wageningen ook expertise op het gebied van de impact van het weer, met name als dat veroorzaakt wordt door stormen of gladheid. ANWB en VID maken al gebruik van deze kennis, maar of het KNMI dat ook van plan is, is nog niet duidelijk.

Tenslotte pleit Meteo Consult nog wel voor een onafhankelijke evaluatie van de weeralarmen. De ervaring leert dat externe evaluatie vaak meer leerpunten oplevert dan zelfonderzoek.





http://www.weer.nl