Gemeente Kampen


* Ontwikkeling woningbouw Zalk in overeenstemming met landschap

Ontwikkeling woningbouw Zalk in overeenstemming met landschap

21-12-2009
De gemeente Kampen gaat in Zalk een twaalftal woningen bouwen die in overeenstemming zijn met het karakteristieke landschap van de kleine kern, het zogeheten dorpsbouwen. De provincie Overijssel is voorstander van het leefbaar houden van de kleine kernen en heeft daarom 500.000 euro beschikbaar gesteld voor woningbouwplan De Noord in Zalk.
De investeringsplannen van de provincie, die gefinancierd worden uit de Essent-gelden, worden begin 2010 voorgelegd aan Provinciale Staten. Wethouder Bert Boerman is blij met de bijdrage van de provincie. "Met de subsidie kan het woningbouwplan de uitstraling krijgen die past bij een kern als Zalk. Het dorpse karakter blijft hiermee behouden."

Commissaris van de Koningin Geert Jansen: "De provincie Overijssel maakt met alle gemeenten in de provincie dergelijke afspraken. Wij hanteren de Overijsselse Methode. Dat wil zeggen dat wij samen met gemeenten projecten selecteren die bijdragen aan een goed woon-, werk- en leefklimaat. De investeringen worden gezamenlijk gedaan en daardoor kunnen we zaken beter en versneld uitvoeren. Met de resultaten kunnen onze inwoners hun voordeel doen."

Aan het Klaasje van den Brinkerf worden twaalf woningen gerealiseerd die rondom een erf zijn gegroepeerd, zoals op een Zalks boerenerf de boerderij en de schuren staan. Door het kleine aantal woningen en de kleinschalige opzet wordt het Klaasje van den Brinkerf een haast vanzelfsprekende uitbreiding van Zalk, een nieuw Zalks erf. Verder komt er een kleine boomgaard, die tegelijk als speelplek voor kinderen gebruikt kan worden. Aan de noordwestzijde komt een windsingel van gebiedseigen beplanting. De toegangsweg wordt beplant met knotwilgen. De architectuur, het materiaalgebruik en de kleur van de woningen worden geïnspireerd op die van de Zalkse boerderijen en schuren. De tuinen worden begrensd door beukenhagen.

Ook de openbare ruimte krijgt de uitstraling van een erf met bestrating van gebakken klinkers in de kleuren zoals die in de oude kern van Zalk liggen. Centraal op het erf komt een grote boom. Door deze wijze van bouwen wordt er geen afbreuk gedaan aan de open structuur van Zalk en past de nieuwe uitbreiding binnen de doelstellingen van het Nationaal Landschap IJsseldelta, waar Zalk onderdeel van uitmaakt.

Overijssel investeert extra
De provincie Overijssel investeert in de komende twee jaar extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. De Overijsselse gemeenten hebben hun Essent-aandelen verkocht, met een gezamenlijke waarde van 150 miljoen euro. De provincie en de gemeenten maken nu afspraken over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Het gaat dan om projecten die provincie en gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop direct in de grond moet kunnen.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |